Search
Close this search box.

Tentera Terbangkan Vaksin Ke Kawasan Pedalaman Ba’Kelalan Di Sarawak

KUCHING: Pasukan “Combat Medic Vaccination Team” (CMVT) Angkatan Tentera Malaysia (ATM) hari ini menerbangkan vaksin COVID-19 ke kawasan pedalaman di Ba’kelalan, Limbang, kira-kira 1,081 kilometer dari sini dalam usaha menjayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Markas 1 Divisyen Infantri dalam kenyataan hari ini memaklumkan pasukan yang terdiri daripada dua pegawai perubatan dan tujuh anggota paramedik itu diaturgerakkan ke Ba’kelalan dari Lapangan Terbang Miri menaiki pesawat EC 725 TUDM pada pukul 9 pagi ini dan tiba kira-kira 40 minit kemudian.

“Pasukan perubatan CMVT ATM ini dijangka memulakan proses vaksinasi bermula 22 hingga 27 Jun ini melibatkan penduduk di Ba’kelalan dan Long Semado dengan sasaran lebih 1,000 penerima suntikan,” menurut kenyataan itu.

Setakat ini terdapat lima lokasi pemberian vaksin di kawasan pedalaman di tiga Bahagian di Sarawak dikenal pasti iaitu Limbang, Kapit dan Sibu dengan proses penghantaran vaksin akan menggunakan laluan udara, air dan darat.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan