Search
Close this search box.
Langkah-langkah yang perlu diambil bagi memastikan tiada gangguan bekalan elektrik semasa perayaan. Infografik Sarawak Energy

Sarawak Energy komited memastikan tiada gangguan bekalan elektrik semasa Aidilfitri

ByIzzah Kamilah Yunus

KUCHING, 5 April: Sarawak Energy komited dan berusaha dalam memastikan tidak berlaku gangguan elektrik semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri ini.

Anak syarikatnya, SESCO Berhad (SESCO) sedang giat memantau semua aspek operasinya dan telah melaksanakan persediaan yang diperlukan, termasuk pelan kontingensi.

Ketua Pegawai Eksekutif SESCO Lau Kim Swee, memberi jaminan kepada orang ramai bahawa semua persediaan telah dibuat bagi menangani sebarang gangguan bekalan elektrik.

“Kami mempunyai pasukan teknikal yang cekap dan berdedikasi yang bertugas untuk memastikan bekalan elektrik tanpa gangguan untuk pelanggan kami yang dihargai.

“Kami sedang memantau dengan tekun keadaan sistem untuk memastikan kestabilan bekalan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Menurutnya, sebagai tambahan kepada prosedur operasi yang ditetapkan, SESCO memohon kerjasama daripada orang ramai mematuhi amalan keselamatan elektrik sebagai langkah menghindari kejadian tidak diingini.

Sarawak Energy menyarankan orang ramai mengambil langkah-langkah seperti berikut:

  • Memeriksa pendawaian elektrik dan memastikan ia diselenggara dengan baik untuk mengelakkan litar pintas.
  • Jika memasang lampu perayaan, elakkan membebankan soket elektrik dengan berbilang penyesuai pin dan kabel sambungan untuk mengelakkan kebakaran akibat beban litar elektrik. Pastikan semua soket elektrik dalam keadaan baik.
  • Pastikan gegelung wayar sambungan dirungkai apabila digunakan untuk mengelakkan kabel terlalu panas.
  • Memaklumkan Sarawak Energy dengan segera jika pokok atau pokok renek menyentuh kabel elektrik.
  • Sekiranya terdapat aktiviti yang mencurigakan pada kemudahan elektrik, hubungi Sarawak Energy segera untuk mengelakkan gangguan, vandalisme dan kecurian kabel.
  • Segera laporkan sebarang gangguan bekalan elektrik atau kabel yang rosak bagi penyelesaian segera.
  • Sebelum menjalankan sebarang kerja penggalian, kontraktor mesti menghubungi Sarawak Energy untuk mengelakkan kerosakan kabel bawah tanah.

“Sarawak Energy juga menasihatkan supaya tidak menggunakan sambungan pendawaian dalaman yang tidak sah, kerana ia mungkin membebankan sistem elektrik dan dikhuatiri menyebabkan kebakaran,” katanya.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan