Search
Close this search box.
Sekurang-kurangnya 138 jemaah haji dari Indonesia meninggal dunia di Arab Saudi, menurut Konsulat Jeneral Indonesia di Jeddah. Foto AFP

138 jemaah haji Indonesia meninggal dunia di Arab Saudi

ByBernama

JAKARTA, 18 Jun: Sekurang-kurangnya 138 jemaah haji dari Indonesia meninggal dunia di Arab Saudi, menurut Konsulat Jeneral Indonesia di Jeddah.

Konsul Urusan Haji, Nasrullah Jasam mengesahkan bahawa kematian tersebut disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk strok haba.

“Walaupun strok haba menjadi faktor penyumbang, ia tidak secara langsung menyebabkan sebarang kematian setakat ini,” katanya kepada CNN Indonesia.com pada Isnin.

Walau bagaimanapun, Nasrullah menyatakan bahawa jumlah jemaah yang meninggal dunia tahun ini telah menurun dengan ketara berbanding 212 kematian pada tahun sebelumnya.

Tahun ini, Indonesia menghantar sejumlah 241,000 jemaah haji termasuk 213,320 jemaah biasa dan 27,680 jemaah khas.

Menurut CNN Indonesia.com, musim haji tahun ini di Arab Saudi telah dicirikan oleh panas melampau, dengan suhu mencecah antara 45 dan 48 darjah Celsius.

Pihak berkuasa telah mengeluarkan garis panduan kesihatan yang menasihatkan jemaah untuk menggunakan payung untuk berteduh, kekal terhidrat dan berehat secara berkala untuk mengelakkan keletihan semasa menjalankan ibadah.

Usaha mengurangkan panas melampau termasuk memasang penyejuk udara penyembur air di pelbagai tempat di sepanjang laluan haji untuk membantu jemaah kekal sejuk dan segar dalam keadaan cuaca yang mencabar.

Laporan juga menunjukkan kematian 14 jemaah haji dari Jordan akibat strok haba dan lima jemaah haji Iran di Makkah dan Madinah, walaupun punca sebenar kematian mereka masih belum jelas.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan