Search
Close this search box.
Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas ditemui media selepas menghadiri Simposium dan Ekspo Warisan Budaya Iban 2024 di Kuching hari ini. Foto TVS

DCF mahu ambil alih pengurusan Kubu Lili dan Sylvia – Douglas Uggah

ByRadzi Ahmad

KUCHING, 24 Jun: Timbalan Premier Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas telah memohon kepada Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg agar Yayasan Kebudayaan Dayak (DCF) mengambil alih pengurusan Kubu Lili, Betong dan Kubu Sylvia, Kapit daripada Jabatan Muzium Sarawak (JMS).

Beliau berkata, Kubu Lili dan Kubu Sylvia merupakan antara lima kubu bersejarah yang sedang dinaik taraf dan ditambah baik oleh JMS dan dijadual untuk dilancarkan tahun ini.

Katanya, pembelian oleh pengurusan (MBO) kubu tersebut oleh DCF adalah untuk memudahkan pengumpulan dan pameran artifak Iban, sama ada yang ketara atau tidak ketara, di kedua-dua kubu bersejarah itu.

“Kami telah bercadang kepada Premier Sarawak untuk membuat MBO Kubu Lily dan Kubu Sylvia di mana kita akan berbincang dengan pihak muzium untuk mengurusnya.

“Objektifnya adalah untuk membolehkan kami mengumpul dan mempamerkan artifak Iban di kedua-dua kubu ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas menghadiri Simposium dan Ekspo Warisan Budaya Iban 2024 yang dirasmikan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg di Bangunan Yayasan Kebudayaan Dayak di sini, hari ini.

Dalam ucapannya, Uggah memperincikan pameran di simposium dan ekspo itu, termasuk seni tradisional seperti tenunan pua kumbu, anyaman tikar beranyam, dan seni tatu Iban, selain pameran turut mempamerkan pakaian tradisional dan senjata yang memberi gambaran tentang warisan budaya komuniti Iban.

“Barangan dipamerkan hasil sumbangan tokoh-tokoh terkenal seperti Datuk Patinggi Tan Sri Alfred Jabu dan institusi seperti Yayasan Tun Jugah menekankan kepentingan memiliki galeri khusus untuk artifak-artifak ini,” ujarnya.

Dalam pada itu Uggah menegaskan pusat-pusat seperti itu bukan sahaja tempat penyimpanan artifak, tetapi juga institusi dinamik yang melibatkan komuniti dan memastikan legasi budaya kekal menjadi sebahagian daripada kehidupan masyarakat.

“Komuniti percaya bahawa penubuhan pusat warisan budaya boleh memainkan peranan penting dalam memelihara, mempromosikan dan mendidik orang ramai tentang warisan budaya kita.

“Pusat-pusat ini mempunyai pelbagai fungsi dan impak, merangkumi pelbagai aspek sosial, pendidikan, ekonomi, dan budaya,” kata Uggah.

Uggah menyatakan kekesalan beliau tentang ketiadaan kemudahan sedemikian di Sarawak dan mengungkapkan harapan beliau untuk pembangunan masa depan.

“Impian kami adalah suatu hari nanti dalam masa yang tidak terlalu jauh, kita boleh melawat galeri kita untuk melihat semua barangan budaya ini di Kubu Lily dan Kubu Sylvia,” katanya. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan