Search
Close this search box.
Potensi peningkatan dalam pengeluaran LNG dari kilang Bintulu itu membolehkan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) memperbaharui kontrak LNG jangka panjang yang tamat tempoh dengan pelanggan Jepun. Gambar hiasan

Medan Lang Lebah berupaya hasilkan LNG di Bintulu sebanyak 1,000 mmscfd bermula 2027

ByFarah Diyana Samsuddin

KUCHING, 10 Julai: Medan Lang Lebah terletak dalam blok SK410B, di Wilayah Luconia Tengah, sekitar 90 kilometer (km) dari pantai Sarawak yang diperuntukkan untuk pembangunan membekalkan gas bagi pengeluaran gas asli cecair (LNG) di kilang Bintulu berupaya menghasilkan sebanyak 1,000 kaki padu standard sehari (mmscfd) setelah ia dimulakan pada 2027.

Unit penyelidikan Fitch Solutions (BMI) dalam satu kenyataan mendedahkan potensi peningkatan dalam pengeluaran LNG dari kilang Bintulu itu membolehkan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) memperbaharui kontrak LNG jangka panjang yang tamat tempoh dengan pelanggan Jepun.

Tambahnya terdapat enam perjanjian jangka panjang dengan jumlah gabungan 3.27 juta tan setahun ditetapkan untuk tamat tempoh antara 2024 dan 2025.

Seterusnya menurut BMI pengeluaran LNG Malaysia bersedia untuk pertumbuhan tambahan, hasil daripada pertumbuhan bekalan makanan daripada projek baharu.

“Secara keseluruhannya, keluaran tahunan Malaysia, pengeksport gas asli terbesar Asia, boleh mencecah 34 juta tan menjelang 2027, dengan projek sedia ada dan baharu datang dalam talian,” katanya.

BMI juga menyatakan unjuran menunjukkan bahawa pengeluaran LNG tahunan Malaysia boleh meningkat kepada 32.5 juta tan pada 2024 daripada 31.3 juta tan pada 2023.

“Pemacu utama pertumbuhan itu ialah ketersediaan gas suapan untuk loji pencairan Petroliam Nasional Bhd (Petronas) di Bintulu,” ujar kenyataan terbabit.

Dalam pada itu, BMI memberitahu Malaysia mungkin menghadapi risiko peningkatan yang ketara untuk menyalurkan bekalan gas berikutan tiga projek gas utama yang dijadualkan akan datang dalam talian antara 2024 dan 2027.

Jelasnya Medan gas Pegaga, di Blok SK320, di luar pantai Sarawak yang mencapai gas pertamanya pada 2022, dijangka mencapai pengeluaran puncak 550 juta kaki padu standard sehari (mmscfd) pada awal 2025. 

Medan Kasawari pula mungkin mencecah anggaran 900 mmscfd pada 2025, manakala projek Rosmari & Marjoram boleh menambah 900 juta mmscfd pada 2026. -TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan