Search
Close this search box.
Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg bersama Francoise Chombar menyempurnakan simbolik perasmian bangunan baharu Melexis (Malaysia) Sdn Bhd. Foto Zaim Zharfan (TVS)

Sarawak pintu masuk Melexis Malaysia, pelopori permintaan global bagi semikonduktor

ByMuqri Aziz

KUCHING, 10 Julai: Sarawak berfungsi sebagai pintu masuk strategik bagi Melexis, pembekal global semikonduktor mikro elektronik untuk melopori serta memenuhi peningkatan permintaan industri itu yang dijangka akan meningkat sebanyak dua kali ganda dalam masa 10 tahun akan datang.

Berikutan itu, Melexis (Malaysia) Sdn Bhd hari ini telah membuka secara rasmi bangunan baharunya di Zon Perindustrian Bebas Samajaya yang merupakan tapak ujian wafer terbesar di dunia dan mencerminkan nilai teras syarikat dalam kecemerlangan kejuruteraan, inovasi, dan kelestarian.

Pengerusi Melexis Françoise Chombar berkata Melexis menyatakan komitmen jangka panjangnya terhadap Alam Sekitar, Sosial, dan Tadbir Urus (ESG) dimana bangunan itu dilengkapi dengan sistem penjimatan tenaga yang canggih.

Bangunan 4 tingkat baharu yang direka bentuk oleh arkitek Belgium yang memenangi anugerah, Sebastian Mortelmans bersama dengan arkitek yang berasal dari Sarawak, meliputi keluasan tanah sebesar 4,500 meter persegi, menjadikan tapak ujian wafer Melexis terbesar di seluruh dunia.

“Pemasangan solar di atas bumbung ini menjana 30,000 kilowatt jam sebulan dan bangunan ini menggabungkan sistem pencahayaan automatik dan penggunaan semula air hujan, mengurangkan kesan alam sekitar.

“Kemudahan ini menunjukkan komitmen Melexis terhadap ESG, bahkan sebelum ia menjadi popular atau model pematuhan,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Pembukaan Bangunan Baharu Melexis (Malaysia) Sdn Bhd di sini hari ini.

Turut hadir sama Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg, Timbalan Premier Sarawak Datuk Amar Dr Sim Kui Hian, Duta Besar Belgium ke Malaysia Peter Van Acker dan Ketua Pegawai Eksekutif Melexis Marc Biron.

Tambah Chombar, bangunan baharu itu juga dijangka dapat mewujudkan banyak peluang pekerjaan berkemahiran tinggi serta menggalakkan pembangunan bakat dengan kerjasama rapat bersama rakan kongsi tempatan dan universiti.

Beliau turut berterima kasih kepada Kerajaan Sarawak dan Kerajaan Malaysia atas sokongan mereka terhadap pembangunan industri semikonduktor mikro-elektronik serta rakan kongsi global dan tempatan seperti X-FAB dan SMD Semiconductor atas peranan mereka dalam membina dan melatih generasi profesional semikonduktor yang akan datang.

Sementara itu, Duta Besar Belgium ke Malaysia Peter Van Acker menekankan kepentingan hubungan ekonomi yang erat antara Belgium dan Malaysia dengan menyoroti sumbangan penting Melexis dan syarikat-syarikat Belgium lain kepada industri semikonduktor Malaysia dan pertumbuhan ekonomi secara keseluruhan.

Acker menekankan peranan penting industri semikonduktor dalam ekonomi kedua-dua negara dan memuji Melexis kerana memposisikan diri sebagai peneraju dalam ujian semikonduktor, penyelidikan, dan pembangunan.

“Pelan perindustrian Malaysia bertujuan untuk melangkaui pengeluaran wafer untuk merangkumi penyelidikan, pembangunan, dan ujian. Melexis telah mengisi kekosongan ini, meningkatkan ekosistem semikonduktor.

“Melexis berada di sini untuk jangka masa panjang, dengan rancangan untuk pertumbuhan lanjut sudah dalam perancangan. Bangunan ini dibina untuk pengembangan, menunjukkan komitmen mereka untuk memperkukuhkan kedudukan mereka di Sarawak,” katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau menggalakkan kerjasama berterusan antara syarikat Belgium dan Malaysia, menekankan bahawa perkongsian sebegini mendorong kemajuan dan inovasi dalam ekosistem berkenaan. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan