Search
Close this search box.

Infrastruktur Fizikal, Digital Lengkapkan Hab Perubatan Utara Sarawak – Abang Johari

ByEekbal Yusuf

MIRI: Kerajaan Sarawak akan terus meningkatkan infrastruktur fizikal dan digital bagi melengkapi rancangan untuk menjadikan Hospital Miri sebagai hab perubatan untuk wilayah utara negeri ini, kata Ketua Menterinya Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata mengenai pembangunan infrastruktur fizikal, rangkaian jalan raya di wilayah itu akan ditingkatkan yang akan menghubungkan tempat-tempat yang lebih kecil seperti di Marudi, Baram dan Bekenu dengan hab itu.

“Oleh kerana Hospital (Miri) dikenal pasti untuk menjadi hab hospital bagi wilayah utara, jalan-jalan raya akan menjadi penghubung dan kami merancang untuk menghubungkan kawasan pedalaman hingga ke Mulu (taman negara Warisan Dunia UNESCO) pada Rancangan Malaysia ke-12,” katanya di sini hari ini.

Bercakap pada majlis pecah tanah untuk projek bangunan tambahan Hospital Miri, Abang Johari berkata satu jalan raya baharu juga akan disiapkan menjelang 2025 untuk menghubungkan dua daerah utara Sarawak iaitu Limbang dan Lawas, yang akan memendekkan masa perjalanan ke bandar di sini.

“Dengan tempoh masa perjalanan yang lebih pendek, (jalan raya baharu) ini semestinya akan membantu tugas membawa pesakit dari dua daerah berkenaan ke Hospital Miri,” katanya.

Abang Johari berkata perkhidmatan perubatan Sarawak juga akan mendapat manfaat daripada pembangunan infrastruktur digital yang kini dilaksanakan kerajaan Sarawak dengan peruntukan RM1 bilion.

“Pembangunan (perkhidmatan) perubatan juga telah berubah kini dengan pengenalan teleperubatan dan menerusi infrastruktur digital yang bagus, kita boleh menghubungkan hospital lebih kecil dengan hospital lebih besar (melalui saluran telekomunikasi), sekali gus meningkatkan perkhidmatan perubatan untuk masyarakat di pedalaman,” katanya.

Beliau turut memuji usaha oleh Kementerian Kerja Raya untuk merancang bangunan tambahan hospital yang baharu bagi mencapai status bangunan hijau dan inisiatif ini sejajar dengan aspirasi kerajaan negeri untuk fokus kepada perlindungan alam sekitar.

Menurut beliau, projek bangunan tambahan hospital itu perlu bagi memenuhi keperluan penduduk yang semakin meningkat di wilayah utara Sarawak yang dijangka menjangkau 789,376 orang menjelang 2025.

“Hospital Miri sedia ada perlu dibaik pulih untuk mewujudkan lebih banyak ruang bagi peningkatan masa hadapan dari segi kapasiti katil, pakar perubatan, bilangan kakitangan dan perkhidmatan sokongan bagi memastikan perkhidmatannya sentiasa memenuhi keperluan penduduk di wilayah utara,” tambahnya.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment