Search
Close this search box.

Adat, Budaya Kaum Dayak Terus Dimartabatkan

ByJessica Chung

BETONG: Keputusan rasmi Pertandingan Ngepan Dayak, SK St Augustine Betong telah menampilkan Chloewena Timau sebagai juara dalam kategori Ngepan Perempuan manakala juara bagi kategori lelaki pula disandang oleh Alister.

Kategori perempuan tempat kedua dan ketiga masing-masing dimenangi Marchella Basye dan Darnisha Lunca diikuti Jullian Jullivan yang juga merupakan pemenang peserta pilihan ramai  serta Emmanuel Levy  di tempat ketiga bagi kategori lelaki.

Ethan Ryan pula dinobatkan juara dalam kategori Video Kreatif yang kemudiannya diikuti Audreeyana di tempat kedua dan Graciella Sayu ketiga.

Objektif utama pertandingan adalah untuk memperkenalkan adat dan budaya kaum dayak kepada masyarakat luar sekaligus melahirkan rasa yakin dalam kalangan murid.

Henry Jugah yang merupakan Naib Yang Dipertua PIBG meluahkan rasa bangga dan gembira atas usaha yang dilakukan.

“Saya selaku Naib Yang Dipertua PIBG merasa bangga diatas usaha murni para pendidik di sekolah ini kerana dapat menganjurkan aktiviti sebegini rupa pada masa yang terhad melalui media masa,” katanya.

Beliau turut meluahkan ribuan terima kasih kepada ibu bapa yang mendorong anak-anak mereka untuk menyertai pertandingan tersebut.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan