Search
Close this search box.
PUTRAJAYA, 9 Mac -- Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menunjukkan isyarat bagus selepas mengumumkan pelantikan jemaah menteri di Bangunan Perdana Putra hari ini.
--fotoBERNAMA (2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

PUTRAJAYA, March 9 -- Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin showing thumbs up after Appoinment of Cabinet Ministers Announcement at Perdana Putra today.
--fotoBERNAMA (2020) COPYRIGHTS RESERVED

Elaun Sukarelawan Kesihatan di PPV, PKRC Dinaik kepada Rm100 Sehari

ByKhairil Zharif Affindie

Perdana Menteri mengumumkan bayaran saguhati sukarelawan kesihatan yang bertugas di lapangan termasuk Pusat Pemberian Vaksin (PPV) dan Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) dinaikkan daripada RM50 kepada RM100, bermula bulan ini.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kenaikan itu akan memberi manfaat kepada kira-kira 19,000 sukarelawan di seluruh negara.

“Saya telah mengarahkan Kementerian Kewangan untuk mengkaji semula kadar bayaran kepada sukarelawan ini, supaya dapat ditambah jumlahnya dan bilangan penerima juga diperluas secepat mungkin.

“Jadi kerajaan bersetuju bayaran saguhati ini ditingkatkan kepada sukarelawan yang bertugas melebihi 12 jam sehari bermula Jun ini, yang melibatkan implikasi kewangan tambahan berjumlah RM180 juta,” katanya selepas mengadakan lawatan ke PPV Dewan Muafakat Johor Bukit Gambir.

Mengulas lanjut ujarnya, kenaikan elaun berkenaan merupakan pengiktirafan kerajaan kepada jasa dan sumbangan golongan itu yang antara lain bertungkus lumus berusaha memastikan rakyat Malaysia dapat menerima suntikan vaksin dengan teratur dan cepat.

Dalam pada itu ujarnya, bagi memenuhi aspirasi Pelan Pemulihan Negara, kerajaan juga telah memutuskan bahawa PPV di seluruh negara akan mula beroperasi tujuh hari seminggu dengan masa operasi dilanjutkan.

“Keputusan ini selaras untuk membuktikan keseriusan kerajaan dalam meningkatkan kadar vaksinasi di seluruh negara yang terus menerus menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan setiap hari.

“Pada Julai dan Ogos ini bekalan vaksin yang diterima akan meningkat lebih kurang 16 juta dos dan penerima vaksin juga bakal bertambah daripada hampir 250,000 sehari kepada 400,000 sehari berdasarkan penyampaian vaksin yang kita sudah tempah,” tambahnya.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan