Search
Close this search box.
Had maksimum insentif caruman padanan kerajaan untuk program i-Saraan dinaikkan daripada RM300 kepada RM500 setahun bermula 1 Jan 2024.

#PEMULIH i-Citra Diperkenal, Pengeluaran Sehingga RM5,000

ByEekbal Yusuf

KUMPULAN Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Citra bagi meringankan beban kewangan ahli KWSP yang terjejas akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, menerusi i-Citra, seramai 12.6 juta ahli KWSP boleh membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan untuk tempoh lima bulan.

Namun, ia tertakluk kepada jumlah simpanan KWSP ahli.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin

“Pelaksanaan i-Citra dijangka dapat menyalurkan 30 bilion ringgit kepada rakyat untuk menampung keperluan harian.

“Ahli boleh mula memohon kemudahan pengeluaran KWSP di portal dalam talian i-Citra di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021, dengan pembayaran pertama dijangka akan dikreditkan dalam akaun ahli pada bulan Ogos 2021,” katanya ketika mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

Jelas Muhyiddin, ini merupakan keputusan sukar kerana kerajaan sedar, ini adalah simpanan hari tua rakyat.

“Penyelesaian i-Citra mengambil jalan tengah antara keperluan mendesak hari ini, dan pulangan yang wajar bagi ahli-ahli KWSP yang tidak memerlukan pengeluaran,” ujarnya.

Sebelum ini, Malaysia merupakan antara negara terawal di dunia yang memperkenalkan inisiatif seperti pelaksanaan program i-Lestari, i-Sinar dan moratorium automatik untuk membantu rakyat mendepani cabaran semasa pandemik COVID-19.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment