Search
Close this search box.

ZAMZOV, Kompleks Latihan Pertama di Sarawak Siap Sepenuhnya

BySalasiah Safian

LUNDU: Anggota Tentera Darat yang bertugas di Sarawak, pastinya berasa bangga dan bertuah.

Hal ini kerana dengan siapnya Kompleks Latihan ‘Operations in Build Up Areas’ (OBUA) di Lapang Sasar Sampadi, Lundu Sarawak.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Sel Perhubungan Raya Markas 1 Divisyen, infrastruktur tersebut merupakan kompleks latihan pertama yang dibina di Sarawak.

Kompleks latihan yang diberi nama Zamrose Mohd Zain OBUA Village (ZAMZOV), merupakan cetusan ilham Panglima Tentera Darat (PTD) ke-28, Jeneral Tan Sri Zamrose Mohd Zain, ketika beliau menjawat jawatan sebagai Panglima Medan Timur Tentera Darat ke-3.

Pembinaannya hanya mengambil masa selama 150 hari dan telah siap sepenuhnya pada 30 Oktober 2020 lalu.

“Sesungguhnya pembinaan infrastruktur latihan sebegini adalah sejajar dengan tonggak pertama perintah ulung PTD ke-28 iaitu, ‘Kelangsungan Misi dan Kesiagaan’.

“Tonggak ini menitikberatkan kepada usaha mempertingkatkan keupayaan dan kesiagaan Tentera Darat Malaysia (TDM) dalam melaksanakan sebarang misi dan operasi,” katanya.

Pembinaan kompleks tersebut dilaksanakan oleh Pasukan Skuadron Ketiga Rejimen Askar Jurutera Diraja (3 Skn RAJD).

ZAMZOV diyakini mampu mempertingkatkan kompetensi dan kemahiran anggota dalam operasi di kawasan bandar.

Kompleks ini telah dirasmikan oleh beliau dalam rangka lawatan kerja ke Sarawak yang diadakan secara ringkas dan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan