Search
Close this search box.
Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Michael Tiang Ming Tee

DUN Sarawak: Tiada perancangan bina hospital baharu di Mukah

ByNur Suhaida Muliyono

KUCHING, 24 Nov: Tiada perancangan untuk membina hospital baharu di Mukah buat masa ini, kata Timbalan Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Michael Tiang Ming Tee.

Jelasnya, Hospital Mukah menyediakan khidmat pakar di bawah Konsep Hospital Kluster, di mana pakar daripada Hospital Bintulu akan mengadakan lawatan ke klinik di Hospital Mukah secara berkala.

“Konsep Hospital Kluster telah diperkenalkan oleh Kementerian Kesihatan di peringkat persekutuan pada tahun 2014 untuk meluaskan serta mengoptimumkan penyampaian perkhidmatan pakar ke Kawasan luar bandar,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan yang diajukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tellian, Royston Valentine mengenai perancangan kerajaan Sarawak terhadap keperluan mendesak untuk menaik taraf kelengkapan kesihatan serta penempatan doctor pakar secara tetap di Hospital Mukah.

Michael Tiang yang juga ADUN Pelawan menambah, setakat ini terdapat enam hospital kluster yang melibatkan 23 buah hospital di seluruh Sarawak.

“Pelbagai perkhidmatan disediakan termasuklah pembedahan, ginekologi, psikiatri, kecemasan, perubatan dan radiologi,” ujarnya. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan