Search
Close this search box.
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim (tengah) pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Kabinet di Bangunan Perdana Putra hari ini. Turut sama kedua-dua Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan Datuk Seri Fadillah Yusof. Foto: Bernama

Gempa bumi: Malaysia sumbang lebih US$2 juta untuk Turkiye, Syria

ByBernama

PUTRAJAYA, 8 Feb: Malaysia akan menyalurkan sumbangan lebih US$2 juta (lebih RM8.6 juta) kepada Turkiye dan Syria bagi membantu mangsa gempa bumi di kedua-dua negara itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet di sini hari ini, beliau berkata Jemaah Menteri bersetuju menyediakan US$1 juta manakala Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar turut berkenan menyumbang US$1 juta lagi bagi tujuan tersebut.

Dalam pada itu, katanya Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan juga akan menyumbang RM10 juta yang sebahagian bantuan itu akan disalurkan ke Turkiye dan Syria.

Gempa bumi besar dengan magnitud 7.8 pada skala Richter melanda selatan Turkiye dan barat laut Syria pada Isnin lepas telah meragut beribu nyawa di Turkiye dan Syria. Kesan gegaran gempa itu dilaporkan turut dirasai di Cyprus dan Lubnan.

Sementara itu, Anwar berkata Malaysia akan menghantar Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART) kedua ke Turkiye malam ini untuk menyertai misi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi di negara itu.

Pasukan kedua di bawah seliaan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) itu akan dianggotai 70 anggota daripada SMART serta Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia.

“Ini kerana pasukan pertama sangat berkesan, Turkiye memohon tambah anggota,” katanya.

Pada 6 Feb lepas, Malaysia menghantar pasukan SMART ke Turkiye bagi membantu misi SAR mangsa gempa bumi di selatan Turkiye sebagai tanda solidariti kepada mangsa yang terjejas.

Anwar berkata Kementerian Pertahanan juga sedang mempersiapkan pasukan doktor dan paramedik dari Angkatan Tentera Malaysia untuk digerakkan ke Turkiye.

“Pasukan dari ATM ini bersedia untuk menggerakkan hospital medan ke Turkiye namun sedang menunggu pengesahan mengenai keperluannya oleh negara itu,” katanya.

Mengenai proses membantu mangsa di Syria, Anwar berkata sebarang proses sumbangan ke negara itu akan dilaksanakan melalui International Committee of The Red Cross (Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah).

“Ini kerana ada masalah sekatan… konsul kita di Syria akan memastikan penyaluran dana dan pembelian perubatan disalur melalui Palang Merah,” katanya. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan