Search
Close this search box.
Kira-kira 80 peratus daripada majikan terpilih bersedia untuk menyertai Dasar Gaji Progresif. Foto hiasan, Envato.

80 peratus majikan terpilih sedia sertai Dasar Gaji Progresif – Kementerian Ekonomi

ByBernama

KUALA LUMPUR, 1 Dis: Kira-kira 80 peratus daripada majikan terpilih bersedia untuk menyertai Dasar Gaji Progresif sekiranya ia bersifat sukarela dan memberikan ruang kepada majikan untuk meneliti terlebih dahulu kemampuan dan prestasi kewangan syarikat sebelum mengambil bahagian.

Kementerian Ekonomi menyatakan jumlah peratusan tersebut diperoleh hasil daripada sesi libat urus bersama majikan terpilih.

“Penyertaan Dasar Gaji Progresif secara sukarela akan disokong oleh dua ciri lain iaitu bantuan insentif tunai dan kenaikan gaji yang terkait dengan produktiviti.

“Sokongan kerajaan melalui bantuan insentif akan membantu majikan membiayai kos untuk menyertai dasar ini selama 12 bulan supaya majikan dapat menyesuaikan pelan perniagaan dengan mengambil kira kenaikan kos buruh,” katanya dalam jawapan yang disiarkan menerusi laman web Parlimen bertarikh 30 Nov.

Kementerian Ekonomi berkata demikian menjawab soalan Senator Datuk Wira Koh Nai Kwong yang meminta Menteri Ekonomi menyatakan implikasi model Gaji Progresif bersifat sukarela yang akan dilaksanakan oleh Kerajaan dapat menangani jurang gaji dan kos sara hidup yang tinggi dan apakah peratusan terkini majikan berdasarkan sektor yang telah menunjukkan kesediaan untuk melaksanakan model Gaji Progresif.

Kementerian itu berkata pelaksanaan Dasar Gaji Progresif secara sukarela adalah untuk memastikan ketersediaan dan kemampuan majikan untuk menerima pakai model gaji progresif.

“Ini untuk memberi ruang yang mencukupi untuk syarikat bersiap sedia dan melakukan penyesuaian tanpa tekanan kos yang terlalu besar, terutamanya kalangan perusahaan mikro, kecil dan sederhana,” katanya.

Dasar Gaji Progresif akan diperkenalkan untuk menaikkan siling gaji melalui panduan gaji permulaan mengikut jawatan dan kenaikan gaji tahunan secara progresif yang akan mengurangkan jurang gaji.

Dasar tersebut mempunyai tiga ciri asas iaitu pelaksanaan secara sukarela, berteraskan insentif dan terkait dengan produktiviti.

Pelaksanaan Dasar Gaji Progresif akan dimulakan dengan projek rintis pada suku ketiga 2024 serta penilaian impak akan dijalankan untuk menilai keberkesanan dan ketersediaan dasar, sebelum Dasar Gaji Progresif dilaksanakan secara menyeluruh.

Kertas Putih Cadangan Dasar Gaji Progresif telah dibentangkan di Parlimen pada 30 Nov 2023. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan