Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg berucap pada Majlis Makan Malam SUPP pada Isnin. Foto TVS.

Pembinaan lebih 100KM jalan hubungkan Miri ke Long Terawan dijangka bermula tahun depan – Abang Johari

ByBernama

MIRI, 13 Feb: Pembinaan jalan lebih 100 Kilometer menghubungkan Miri, Marudi, Mulu dan Long Terawan dijangka bermula tahun depan, kata Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Beliau berkata pelan laluan jalan raya itu telah dipersetujui dan apabila siap kelak akan memendekkan masa perjalanan dari Miri ke Long Terawan kira-kira satu setengah jam.

“Dengan adanya jalan itu, Mulu boleh dihubungkan dengan kawasan Gunung Buda di Limban.

“Harap-harap dapat mulakan tahun depan kerana tahun ini JKR masih melakukan proses tender,” katanya semasa berucap pada Majlis Makan Malam Tahun Baharu Cina Jawatankuasa Perhubungan SUPP Parlimen Miri-Sibuti di sini, malam tadi.

Abang Johari berkata kawasan Niah di Miri juga akan dibangunkan dengan infrastruktur asas bagi meningkatkan nilai pelancongan di sana.

Ia lanjutan daripada cadangan Sarawak kepada Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) untuk menjadikan Niah sebagai Tapak Warisan Dunia.

Dalam pada itu, Abang Johari turut menasihati rakyat Sarawak untuk menguasai teknologi baharu khususnya ekonomi hidrogen agar mampu bergerak seiring dengan kerajaan Sarawak untuk memajukan lagi negeri itu.

Sarawak kini katanya menyasarkan untuk menjadi pengeluar utama hidrogen di dunia dan akan menjual tenaga hidrogen kepada Korea dan Jepun bermula 2028. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment