Search
Close this search box.
Timbalan Perdana Menteri Malaysia Dato Sri Fadillah Yusof Foto TVS.

Mahasiswa harus bina rangkaian di universiti untuk persediaan ke alam pekerjaan – Fadillah

ByBernama

SHAH ALAM, 1 Mei: Golongan mahasiswa harus menggunakan masa di universiti berkenal-kenalan antara satu sama lain, khususnya dalam membina rangkaian yang boleh dimanfaatkan semasa memasuki alam pekerjaan.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof berkata rangkaian yang besar itu boleh digunakan setelah mereka menamatkan alam universiti untuk mencari pekerjaan dalam pelbagai bidang.

“Ada yang mungkin (bekerja) ke bidang politik, ada dalam pentadbiran atau perniagaan. Jadi, rangkaian inilah yang akan menguatkan apa sahaja bidang yang akan diceburi.

“Inilah masanya untuk kita mengenali satu sama lain,” katanya dalam ucapan bersempena dengan majlis hari raya MPP Eid Fiesta anjuran Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam di sini pada Selasa.

Dalam pada itu, Fadillah turut menasihati pelajar untuk sentiasa fokus dalam pelajaran serta apa sahaja perkara yang dilaksanakan ketika berada di universiti.

“Jadi, saya mendoakan anak-anak pelajar agar berjaya kerana Malaysia memerlukan anda semua untuk terus memacu pembangunan negara pada masa akan datang.

“Hal ini kerana zaman sekarang jika tidak ada ilmu, tidak ada pengetahuan dan kemahiran, kita akan berdepan dengan cabaran kehidupan yang lebih sengit. Jadi, timbalah ilmu sebaiknya,” kata beliau.

Dalam majlis itu, Fadillah turut berkesempatan menyerahkan sumbangan kepada 20 pelajar UiTM terdiri daripada golongan asnaf dan Orang Kurang Upaya (OKU) di samping beramah mesra dengan pelajar-pelajar. – TVS

 

Ikuti Channel WhatsApp TVS agar tidak terlepas berita terkini. Klik di sini!

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan