Search
Close this search box.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata mereka yang ditahan berumur lingkungan 21 hingga 43 tahun. Foto hiasan TVS

Sindiket tipu pelaburan di TikTok tumpas, lapan ditahan

ByBernama

KUALA LUMPUR, 3 Mei: Sindiket penipuan pelaburan yang aktif melalui aplikasi TikTok bagi menjerat mangsa, tumpas apabila polis menahan lapan individu termasuk dua wanita di dua premis dalam satu serbuan di Petaling Jaya, Selangor pada 25 April lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman Datuk Seri Ramli Mohamed Yoosuf berkata mereka yang ditahan berumur lingkungan 21 hingga 43 tahun.

Beliau berkata pihaknya turut merampas pelbagai barang antaranya tujuh komputer riba, 11 telefon bimbit, sejumlah wang palsu mata wang US Dollar serta 10 replika jongkong emas.

“Hasil siasatan mendapati sindiket disyaki menjalankan kegiatan penipuan pelaburan secara dalam talian dengan menyasarkan warga tempatan.

“Premis terbabit telah dijadikan sebagai pusat khidmat pelanggan selain turut digunakan sebagai pusat pengiklanan dan promosi pelaburan menggunakan aplikasi TikTok,” katanya dalam Sidang Media Khas Pengarah JSJK di Menara KPJ di sini hari ini.

Beliau berkata suspek yang ditahan berperanan selaku pengarah syarikat, pengurus, moderator, tenaga pengajar, penyunting dan “host live TikTok”.

Beliau berkata sindiket mempromosikan urus niaga pasaran saham yang didakwa beroperasi di Hong Kong dan pelabur yang berminat akan dimasukkan ke dalam kumpulan Telegram.

“Mereka diajar untuk melakukan urus niaga jual beli saham berkenaan melalui laman web yang diberikan oleh pihak sindiket.

“Pihak polis percaya kegiatan ini telah aktif sejak Ogos tahun lepas dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan,” katanya.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan