Search
Close this search box.
Dato Sri Fatimah Abdullah (tengah) hadir pada Majlis Penyerahan Baton di Dataran Pehin Setiaraja. Foto, Muqri Aziz (TVS).

Para SUKMA Sarawak azam rampas gelaran juara keseluruhan di tempat sendiri

ByMuqri Aziz

MUKAH, 12 Mei: Kontinjen Para Sukan Malaysia (SUKMA) Sarawak berazam untuk memanfaatkan aksi di gelanggang sendiri dengan muncul juara keseluruhan temasya itu tahun ini.

Menteri Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Sarawak, Dato Sri Fatimah Abdullah berkata, Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg juga mahu melihat kontinjen Bumi Kenyalang meraih banyak pingat emas bagi merealisasikan impian berkenaan.

“Para SUKMA Sarawak telah muncul juara keseluruhan sebanyak 13 kali namun dikecewakan oleh Sabah dengan perbezaan empat pingat emas sahaja pada edisi lalu.

“Saya bersama Premier Sarawak menyeru kepada atlet-atlet Para SUKMA Sarawak supaya rampas kembali kejuaraan kita dan jika mampu melakukannya, kita akan bergelar juara Para SUKMA untuk kali ke-14,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Larian Baton sempena SUKMA Sarawak dan Para SUKMA Sarawak 2024 di Dataran Pehin Setiaraja di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif SUKMA Sarawak 2024 Datu Hii Chang Kee, Residen Bahagian Mukah Kueh Lei Poh, Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Wanita, Kanak-Kanak dan Kesejahteraan Komuniti Sarawak Datu Felicia Tan Ya-Hua dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Balingian Abdul Yakub Arbi.

Sehubungan itu, Fatimah menyeru kepada seluruh warga Sarawak agar memberi sokongan padu kepada atlet-atlet mereka.

Para SUKMA Sarawak 2024 akan bermula pada 23 hingga 28 September depan di Kuching.

Sebanyak 10 acara akan dipertandingkan iaitu olahraga, renang, badminton, pingpong, boling tenpin, boccia, boling padang, angkat berat, memanah dan catur. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan