Search
Close this search box.
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menegaskan insiden melibatkan keselamatan institusi penting negara dan yang berkaitan ancaman yang diterima Ahli Parlimen baru-baru ini tidak mempunyai kaitan antara satu sama lain. Foto Kementerian Dalam Negeri (KDN) (Fb)

Insiden keganasan, serangan tidak berkait antara satu sama lain – Saifuddin Nasution

ByBernama

PUTRAJAYA, 23 Mei: Beberapa insiden melibatkan keselamatan institusi penting negara dan yang berkaitan ancaman yang diterima Ahli Parlimen baru-baru ini tidak mempunyai kaitan antara satu sama lain, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

“Yang ditahan di Istana Negara (misalnya), dia bermimpi (ada) yang memerintahkan beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong, di Balai Polis Dato’ Keramat di Pulau Pinang pula (suspek) mabuk, jadi tidak sama. Di Ulu Tiram (suspek) dia bertindak yang kita istilahkan sebagai ‘Lone Wolf,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas perhimpunan bulanan Kementerian Dalam Negeri (KDN) di sini, bagi mengulas beberapa insiden menggemparkan negara yang berkaitan dengan keselamatan sejak minggu lepas.

Ia merujuk kepada kepada insiden serangan lelaki bertopeng bersenjatakan parang di Balai Polis Ulu Tiram, Johor awal pagi 17 Mei lepas yang menyaksikan dua konstable polis dan seorang suspek maut, serta penahanan dua lelaki yang cuba menceroboh Istana Negara, Kuala Lumpur pada hari yang sama, dengan sebilah parang ditemukan dalam kenderaan mereka.

Pada Sabtu pula polis menerima laporan daripada Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok berhubung ancaman surat berisi dua butir peluru dan satu kertas putih bersaiz A4 tertera perkataan ugutan bunuh, dan Ahad pula seorang lelaki berumur 35 tahun ditahan selepas dia cuba merampas senjata api milik anggota polis di Balai Polis Dato’ Keramat di Pulau Pinang.

Mengulas perkembangan kes di Balai Polis Ulu Tiram, Saifuddin Nasution berkata siasatan polis kini tertumpu terhadap elemen ‘penghasut’ berikutan penemuan bahawa keluarga suspek menganggap orang lain sebagai ‘kafir’ selain suspek tidak bercampur dengan masyarakat.

“(PDRM) bukan hanya fokus ‘perpetrator’ (pelaku) tetapi kita juga nak fokus kepada ‘purveyor’ (penghasut).. Berilah peluang kepada polis untuk perhalusi proses siasatan,” katanya.

Semalam polis telah membebaskan tanpa syarat dua pelajar yang ditahan susulan insiden serangan di Balai Polis Ulu Tiram itu, bagaimanapun siasatan terhadap lima anggota keluarga suspek yang direman sehingga esok masih diteruskan.

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan