Search
Close this search box.

PKPB Lembah Klang Bukan Kegagalan – KP Kesihatan

ByEekbal Yusuf

PUTRAJAYA: Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dikuatkuasakan di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor sejak pertengahan Oktober lalu, bukanlah satu kegagalan, tegas Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menyangkal dakwaan PKPB telah gagal, Dr Noor Hisham berkata lonjakan kes COVID-19 di Lembah Klang kini hanya terhad kepada pekerja binaan dan bukan dalam komuniti.

“Saya tidak melihat PKPB adalah satu kegagalan. Ia berfungsi dengan baik (dalam mengawal COVID-19). PKPB berjaya membendung dan mengurangkan jangkitan di Sabah.

“Untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) memakan kos yang besar. Jadi kita kena seimbangkan antara nyawa dan mata pencarian dengan PKPB,” katanya pada sidang media di Kementerian Kesihatan di sini.

Dr Noor Hisham berkata Kementerian Kesihatan telah bersedia dari awal untuk menghadapi peningkatan kes COVID-19 di Lembah Klang (Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya) serta Negeri Sembilan.

Katanya PKP tidak dilaksanakan kerana 40 peratus ekonomi negara tertumpu di Selangor.

Oleh itu PKPB dilaksanakan (di Lembah Klang) pada 14 Okt, kata Dr Noor Hisham.

Mengulas kes COVID-19 di Lembah Klang, Dr Noor Hisham berkata terdapat dua kluster besar iaitu Kluster Tapak Bina Damanlela dan Kluster Merpati di tapak pembinaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA 2).

“Kebanyakan kes dari tapak pembinaan adalah pekerja asing,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata daripada 1,103 kes baharu COVID-19 yang dilaporkan semalam 53.7 peratus melibatkan pekerja asing.

Semalam Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya merekodkan 543 kes baharu COVID-19 berbanding Sabah yang mencatatkan 288 kes.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS