Search
Close this search box.

Dua Warga Asing Positif COVID-19 Didakwa Secara Dalam Talian Dari Lokap, Wad Hospital

ByEekbal Yusuf

PETALING JAYA: Dua lelaki warga asing yang disahkan positif COVID-19 semalam masing-masing didakwa dari sebuah lokap dan wad sebuah hospital melalui aplikasi video “Zoom”.

Prosiding dakwaan terhadap lelaki warga Bangladesh yang berusia 33 tahun dan lelaki warga India berusia 43 tahun itu dikendalikan secara dalam talian yang dihadiri Majistret, Timbalan Pendakwa Raya (TPR) dan peguam yang berada di mahkamah.

Bagi warga Bangladesh itu yang kini ditahan di sebuah lokap di sini, dia didakwa atas pertuduhan telah melarikan diri selepas disahkan positif COVID-19, yang perbuatannya itu boleh menyebabkan merebaknya penyakit yang boleh membahayakan nyawa.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di sebuah tapak projek di Kota Damansara, di sini pada 10 malam, 22 Okt lepas mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum enam bulan atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh yang tidak diwakili peguam itu kerana dia tidak memahami Bahasa Melayu. Pendakwaan dikendalikan TPR Sharifah Zafirah Syed Mustapa.

Majistret M. Barath menetapkan 8 Feb depan untuk sebutan semula kes bagi kehadiran jurubahasa Bahasa Bangladesh.

Sementara itu, bagi prosiding dalam talian di Mahkamah Majistret berasingan, lelaki warga India yang ditahan di wad sebuah hospital kerana positif COVID-19 pula mengaku tidak bersalah tinggal di Malaysia tanpa premit yang sah.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Persiaran Margosa Bandar Sri Damansara, di sini, pada 6.30 petang, 2 Nov lepas mengikut Seksyen 6(1)(c) Akta Imegresen 1959/63 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 6(3) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM10,000 atau penjara hingga lima tahun dan sebat tidak melebihi enam kali, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan TPR Zamriah Zarifah Aris manakala tertuduh diwakili peguam Syed Azharul Asiq Syed Azhar

Majistret Muhammad Iskandar Zainol menetapkan 18 Jan untuk sebutan semula kes.

— BERNAMA

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment