Search
Close this search box.
Presiden Serbia Aleksandar Vucic menandatangani dekri pada Rabu untuk membubarkan parlimen berdasarkan cadangan kerajaan, dan menetapkan pilihan raya parlimen luar biasa pada 17 Dis. Foto: AFP.

Presiden Serbia bubar parlimen, pilihan raya awal dijadual pada 17 Disember

ByBernama

BELGRADE, 2 Nov: Presiden Serbia Aleksandar Vucic menandatangani dekri pada Rabu untuk membubarkan parlimen berdasarkan cadangan kerajaan, dan menetapkan pilihan raya parlimen luar biasa pada 17 Dis, lapor Xinhua.

Kerajaan pada Isnin menghantar cadangan kepada Vucic supaya membubarkan parlimen yang dipilih pada 3 April 2022, selepas menerima pemintaan daripada orang awam dan parti pembangkang yang menggesa pilihan raya baharu luar biasa untuk memilih anggota-anggota perwakilan yang baharu.

Selain pilihan raya parlimen luar biasa, pengundian awal juga akan berlangsung pada hari yang sama untuk Dewan Bandaraya Belgrade dan 64 majlis perbandaran lain.

Selepas menandatangani dekri di pejabat presiden, Vucic meminta rakyat dan ahli politik untuk mengambil bahagian dalam pilihan raya itu.

“Kita hidup dalam masa yang sukar di seluruh dunia, dalam masa cabaran global, peperangan dan konflik, yang memerlukan kita untuk bersatu dalam perjuangan untuk memelihara kepentingan negara, khususnya Republik Serbia,” katanya. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan