Search
Close this search box.
Dato Ibrahim Baki bersama tetamu lain pada Majlis Ramah Tamah Aidilfitri Zon 3 PBB Satok di Kuching, malam tadi.

Sarawak dalam era kegemilangan di bawah kepimpinan Abang Johari

ByRegina Lee

KUCHING, 2 Mei: Sarawak kini dalam era kegemilangannya setelah menyaksikan pembangunan ekonomi dan infrastruktur yang pesat di bawah kepimpinan Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri Abang Johari Tun Openg.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Satok, Dato Ibrahim Baki berkata, kejayaan Abang Johari membangunkan Sarawak telah mendapat perhatian pemimpin lain di Malaysia yang ingin mencontohi pendekatan beliau.

“Sarawak maju dan makmur kerana kita mempunyai pemimpin yang mementingkan kepentingan rakyat, seorang pemimpin yang bijaksana, berpengetahuan luas dan inovatif dalam meningkatkan hasil Sarawak.

“Beliau yang merupakan ADUN Satok sebelum ini dicari bukan sahaja di Sarawak tetapi juga di seluruh Malaysia, ramai ingin belajar daripada beliau bagaimana beliau berjaya membawa Sarawak ke tahap cemerlang.

“Kita kini berada dalam era kegemilangan, dan dihormati kawan serta lawan,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Ramah Tamah Aidilfitri Zon 3 PBB Satok di sini pada Rabu.

Ibrahim berkata dengan peningkatan hasil yang diperolehi oleh Sarawak, ia membolehkan banyak projek pembangunan dilaksanakan yang memberi manfaat kepada penduduk di luar bandar.

“Terdapat banyak inisiatif dan projek yang dapat dilaksanakan untuk rakyat. Projek-projek besar yang sebelum ini menyebabkan kita ketinggalan kerana memerlukan peruntukan yang besar kini boleh dilaksanakan,” katanya.

Tambah beliau, inisiatif Abang Johari dan kerajaan Sarawak turut diiktiraf oleh pesaing politik yang kini menyokong kerajaan dan menjadi ahli Gabungan Parti Sarawak (GPS).

“Terdahulu, parti ini mempunyai tiga ADUN yang menentang kita (GPS). Tetapi mereka kini bersama kita kerana kita mempunyai pemimpin yang mengutamakan rakyat dengan dasar yang baik,” katanya.

Sementara itu, mengenai pelaksanaan projek pembangunan di Satok, Ibrahim berkata beliau sedang melihat kaedah baharu untuk mempercepatkan pelaksanaannya.

“Apabila melaksanakan projek pembangunan, kita perlu menjalani proses tertentu. Kelewatan disebabkan oleh ini. Kita akan berbincang dengan Datuk Bandar Kuching Utara untuk mencari kaedah baharu bagi mempercepatkan projek,” katanya lagi.

Program tersebut anjuran bersama oleh Muhibbah PBB, Kudei Lama, Kudei Baru dan Ranting Muda Hashim A.

Turut hadir ialah Setiausaha Politik kepada Premier Sarawak, Abdul Samat Gany; Setiausaha Politik kepada Timbalan Perdana Menteri, Irwan Zulkarnain Muhammad Hasbie dan pengerusi penganjur program Ali Sujang. – TVS

 

Ikuti Channel WhatsApp TVS agar tidak terlepas berita terkini. Klik di sini!

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan