Search
Close this search box.
Jumlah kes demam denggi dilaporkan menurun kepada 2,237 kes pada Minggu Epidemiologi ke-17 (ME17) iaitu dari 21 April hingga 27 April 2024. Foto hiasan Envato

Kes deman denggi menurun pada ME17, tiada kematian

ByBernama

PUTRAJAYA, 3 Mei: Jumlah kes demam denggi dilaporkan menurun kepada 2,237 kes pada Minggu Epidemiologi ke-17 (ME17) iaitu dari 21 April hingga 27 April lepas berbanding 2,321 kes pada minggu sebelumnya.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan berkata tiada kematian akibat komplikasi demam denggi dilaporkan pada ME17, dengan kumulatif kes demam denggi yang dilaporkan sehingga ME17 adalah 52,887 kes berbanding 36,977 bagi tempoh sama tahun lepas.

Dalam kenyataan di sini hari ini beliau berkata dalam tempoh itu juga 39 kematian akibat komplikasi demam denggi dilaporkan berbanding 22 kematian dalam tempoh yang sama tahun lepas, manakala bilangan lokaliti hotspot yang dilaporkan pada ME17 adalah 63 lokaliti berbanding 80 pada minggu sebelumnya.

Beliau berkata 51 lokaliti dilaporkan di Selangor, empat lagi di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, tiga di Pulau Pinang, dua lokaliti masing-masing di Perak serta Kedah, dan satu di Sarawak.

Dr Muhammad Radzi berkata bagi survelan chikungunya, tiada kes dan wabak direkodkan pada ME17, dan jumlah kumulatif kes chikungunya sehingga kini adalah 23 kes.

Bagi survelan zika beliau berkata 850 sampel darah dan enam sampel urin telah dijalankan saringan zika, dan hasil kesemuanya adalah negatif.

Beliau seterusnya menasihati orang awam supaya mengelak daripada berada di luar rumah pada waktu puncak gigitan nyamuk aedes iaitu pada awal pagi serta lewat petang, dan kerap melakukan aktiviti semburan aerosol bagi membunuh nyamuk dewasa yang bersembunyi di dalam rumah. -TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan