Search
Close this search box.
Kes positif baharu di Malaysia lepasi 11,000
Kementerian Kesihatan sedang memantau dengan rapi trajektori gelombang peningkatan dua kali ganda kes-kes COVID-19 baru-baru ini, sebagaimana dilaporkan oleh Singapura.

KKM pantau rapi gelombang baru jangkitan COVID-19 di Singapura

ByBernama

KUALA LUMPUR, 19 Mei: Kementerian Kesihatan sedang memantau dengan rapi trajektori gelombang peningkatan dua kali ganda kes-kes COVID-19 baru-baru ini, sebagaimana dilaporkan oleh Singapura.

Menerusi platform X hari ini, Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata perkara itu dimaklumkan bahawa gabungan bahagian sub-varian KP.1 dan KP.2 kini merekodkan lebih dua pertiga (2/3) kes COVID-19 di Singapura.

“Di Malaysia, jumlah kes COVID-19 yang dilaporkan pada minggu 12 hingga 18 Mei 2024 ialah 1,230, berbanding 1,071 kes pada minggu sebelumnya (peningkatan 14.8 peratus) dan tiada kematian baharu akibat COVID-19. dilaporkan sejak 25 April lalu.

“Mengenai varian yang sedang menular, kementerian telah melaporkan setiap KP.1.1 dan KP.2.1 pada Mac 2024, kedua-duanya mempunyai simptom ringan dan tidak melaporkan sebarang peningkatan ketara dalam kes COVID-19,” katanya.

Dzulkefly berkata KKM akan terus memantau keadaan dan memastikan sistem kesihatan negara bersedia untuk sebarang lonjakan kes.

Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya menjaga kebersihan diri, mengurangkan interaksi sosial apabila berasa tidak sihat dan memakai topeng jika berada dalam kumpulan berisiko tinggi di kawasan yang sangat sesak, atau jika bergejala. -TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan