Search
Close this search box.

EY Secara Rasmi Dilantik Penilai Bebas Serba Dinamik

ByLuqman Muhammad

AHLI Lembaga Pengarah Serba Dinamik Holdings Berhad (Serba Dinamik) secara rasmi telah melantik Ernst & Young Advisory Services Sdn. Bhd. (EY) sebagai firma penilai bebas untuk menyemak kesahihan isu yang dibangkitkan oleh bekas pengaudit luarnya, KPMG PLT.

Perkara yang merujuk kepada pengumuman Serba Dinamik berhubung pelantikan satu firma penilai bebas pada 14 Jun 2021 itu, disahkan syarikat menerusi makluman di Bursa Malaysia lewat petang ini.

“Keputusan ini diambil susulan perbincangan yang diadakan antara syarikat dan Bursa Malaysia di mana EY sesuai untuk keterlibatan (berhubung penilaian isu yang berbangkit) memandangkan mereka dari firma pengaudit ternama ‘Big 4’.

“Pelantikan EY juga dibuat berdasarkan arahan daripada Bursa Malaysia mengikut perenggan 2.23 dan 2.24 dari Keperluan Penyenaraian Papan Utama Bursa Malaysia,” jelas Serba Dinamik.

Terdapat empat skop kerja bagi penilaian bebas khas yang telah disemak dan diluluskan oleh Bursa Malaysia itu termasuk:

Pada 14 Jun lalu, Serba Dinamik mengumumkan bahawa syarikat pada dasarnya bersetuju untuk melantik EY sebagai penilai bebas serta akan memuktamadkan terma dan syarat pelantikan berkenaan.

Menerusi satu sidang media khas pada 22 Jun, Serba Dinamik mengumumkan syarikat telah memfailkan saman terhadap KPMG atas dakwaan cuai di dalam pengauditannya sehingga kerugian hampir RM5 bilion dari segi permodalan pasaran.

Writ saman tersebut telah dikemukakan di Mahkamah Tinggi Shah Alam dengan Serba Dinamik melantik peguam terkemuka, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah mewakili syarikat.

Dalam pada itu, Serba Dinamik mengemukakan empat sebab KPMG didakwa cuai dalam pengauditannya ke atas syarikat.

Setakat 5 petang ini, saham Serba Dinamik ditutup 1.32% atau 0.005 sen lebih tinggi kepada 0.385 sen.

Tags: #bm

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan