Search
Close this search box.

Aroma Sungkei

  • 1 Aroma Sungkei Ep28
  • 2 Aroma Sungkei Ep27
  • 3 Aroma Sungkei Ep26
  • 4 Aroma Sungkei Ep25
  • 5 Aroma Sungkei Ep24
  • 6 Aroma Sungkei Ep23
  • 7 Aroma Sungkei Ep22
  • 8 Aroma Sungkei Ep21
  • 9 Aroma Sungkei Ep20
  • 10 Aroma Sungkei Ep19
  • 11 Aroma Sungkei Ep18
  • 12 Aroma Sungkei Ep17
  • 13 Aroma Sungkei Ep16
  • 14 Aroma Sungkei Ep15
  • 15 Aroma Sungkei Ep14
  • 16 Aroma Sungkei Ep13
  • 17 Aroma Sungkei Ep12
  • 18 Aroma Sungkei Ep11
  • 19 Aroma Sungkei Ep10
  • 20 Aroma Sungkei Ep9
  • 21 Aroma Sungkei Ep8
  • 22 Aroma Sungkei Ep7
  • 23 Aroma Sungkei Ep6
  • 24 Aroma Sungkei Ep5
  • 25 Aroma Sungkei Ep4
  • 26 Aroma Sungkei Ep3
  • 27 Aroma Sungkei Ep2
  • 28 Aroma Sungkei Ep1

Resepi Daging Masak Hitam Sarawak & Sirap Bandung Selasih

1.Resepi Daging Masak Hitam Sarawak

Bahan-Bahan:
300g daging
5 sudu gula apong
70g kismis hitam
30g kerisik
3 sudu kicap pekat
4 sudu cili kisar
1 serai
5 bawang putih
5 bawang merah
2cm lengkuas
2 sudu serbuk rempah kurma
4 sudu kerisik
1 kayu manis
1 buah pelaga
3 bunga cengkih
3 bunga lawang
Garam
Gula

Cara memasak:
Potong dadu daging
Kisar bawang merah, bawang putih dan lengkuas
Perap daging dengan kicap pekat dan gula apong
Tumis bahan kisar dan masukkan cili kisar, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
Masak sehingga naik bau dan masukkan serai, serbuk jintan manis, kerisik dan daging perap
Biarkan sehingga daging masak
Sedia dihidag

2. Sirap Bandung Selasih

Bahan-bahan:
1/4 tin susu pekat
2 sudu sirap rose
5g selasih

Cara penyediaan:
Kembangkan selasih dengan air masak
Masukkan sirap rose dan susu pekat
Masukkan ais dan air
Letakkan selasih di atas
Sedia dihidang

More Like This