Resipi
1. Ayam Masak Merah Epal
Bahan-bahan:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 sudu cili kisar
Sos cili
2 bunga lawang
1 kayu manis
2cm halia
1 biji epal hijau
Cara memasak:
1. Kisar bawang besar & bawang merah.
2. Tumiskan halia, kayu manis, bunga lawang, bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar & halia.
4. Masukkan ayam dan gaulkan sebati.
5. selepas itu masukkan epal hijau. masak sehingga epal empuk.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Kaki Ayam Masak Kicap
Bahan-bahan:
9 ketul kaki ayam
Fucuk
Cendawan shiitake (terpulang kalau suka cendawan banyak boleh letak banyak)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ketul halia
2 sudu tepung jagung
Kayu manis,
bunga cengkih & bunga lawang
10 tangkai cili kering yg dah dibuang bijinya
Serbuk lada hitam
2 sudu sos tiram
Minyak bijan
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Hiris halus bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering. Tumis kesemua bahan dengan lada hitam, kicap manis & sos tiram sehingga naik bau.
2. Potong kasar cendawan shitake, halia, bawang besar dan masukkan ke dalam bahan yg tengah dimasak.
3. Masukkan kaki ayam, minyak bijan dan cairan tepung jagung. Tambah fucuk dan cendawan shitake.
4. Biarkan selama 10 minit.
5. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Lempeng Sagu
Bahan-bahan:
2 cawan sagu
1 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula (nak manis tambah lagi)
1/2 sdt garam
Sedikit air
Cara memasak
1. Basuh dan rendam sagu 2 minit
2. Angkat toskan
3. Satukan kedalam bekas sagu gula garam dan kelapa
4. Gaul sebati tambah sedikit air
5. Panaskan kuali leper dan kecilkan api.
6. Ambil 1 senduk adunan dan ratakan. Tekan padat.
7. Bila dah sedikit garing terbalikkan
Resipi
1. Terung Asam Ikan Sardin Goreng
Bahan-bahan:
1 biji terung asam
1 tin sardin
2 ulas bawangg putih
1 biji bawang merah
Cara memasak:
1. Hiris bawang merah, bawang putih dan terung asam.
2. Goreng ikan sardin. Tumis bawang sehingga naik bau.
3. Masukkan terung asam dan sardin yang sudah digoreng. Masukkan kuah sardin.
4. Perasakan, tunggu sehingga sebati.
5. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Kepayang Goreng Ikan Bilis Belacan
Bahan-bahan:
Buah Kepayang
Belacan
2 Biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Ikan bilis
Garam
Gula
Cara penyediaan
1. Hiris halus bawang merah & bawang putih. Tumis sehingga harum.
2. Masukkan buah kepayang, belacan dan ikan bilis.
3. Perasakan dengan gula dan garam.
4. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Cornflakes Salted Egg
Bahan-bahan:
Conflakes
Serbuk Telur Masin
Daun Kari
Marjerin
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Tumis daun kari, serbuk telur masin. Perasakan dengan garam dan gula.
2. Setelah semua sebati. Masukkan cornflakes.
3. Sedia untuk dihidang semasa raya.
Resipi
1. Sambal Hijau Bilis Terung Pipit
Bahan-bahan:
1 mangkuk terung pipit
1 mangkuk ikan bilis
1/2 biji bawang holland (dihiris kasar)
Secukupnya garam
Secukupnya gula
Sedikit serbuk perasa
Bahan Kisar :
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 biji cili padi hijau
2 biji cili besar hijau
1/2 cawan air (untuk mengisar)
Cara Memasak
1. Terung pipit direlaikan dari tangkai dan dicuci bersihkan. Goreng terung pipit sehingga buah hijau tu jadi putih.
2. Goreng ikan bilis juga sehingga garing. Angkat dan toskan minyak.
3. Menggunakan minyak lebihan goreng terung pipit dan ikan bilis tadi. Tumis bahan kisar sehingga naik bau dan pecah minyak.
4. Masukkan terung pipit dan ikan bilis goreng. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Kacau sebati dan didihkan.
5. Masukkan bawang holland. Kacau bagi bawang tu sedikit layu dan sambal pun kelihatan pecah minyak elok.
6. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Batang Buruk
Bahan-bahan:
2 bungkus besar kulit popia
3 bungkus tepung kacang hijau
800 gram gula aising
2 biji putih telur
Straw saiz besar
Cara memasak:
1. Potong kulit popia memanjang seperti di dalam gambar mengikut ukuran pembaris.
2. Cabut sehelai demi sehelai kemudian gulung menggunakan straw dan gunakan putih telur sebagai pelekat
3. Bila dah siap gamkan semua, jemur dengan straw yang sudah dililit kulit popia tadi dalam 10 minit, kemudian boleh keluarkan popia yang dah kering tu kesemuanya.
4. Seterusnya, tepung kacang hijau disangai lebih kurang 10 minit menggunakan api sederhana sehingga garing dan ringan.
5. Kemudian boleh angkat dan sejukkan.
6. Bila dah sejuk, masukkan gula aising.
7. Gaul rata gula dengan tepung sampai sebati.
8. Selepas itu, goreng kulit popia dalam api yang sederhana sehingga sedikit kekuningan dan angkat.
9. Akhir sekali, sumbat kulit popia yang dah digoreng tadi dengan tepung kacang hijau. Buat sampai habis.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Jus Durian Belanda
Bahan untuk doh:
Durian Belanda
Gula
Ais
Cara penyediaan:
1. Buang biji durian belanda dan kisar halus. Campur sedikit air.
2. Perasakan dengan gula dan tambah ais
3. Sedia untuk dihidang.
Resipi
1. Kerabu Timun Bawang
Bahan-bahan:
1 timun jepun
2 bawang merah
1 bawang putih
2 sudu yogurt
½ cawan jus lemon
Garam
Gula
Cara memasak
1. Potong timun jepun secara memanjang.
2. Hiris bawang merah dan cincang halus bawang putih.
3. Campur kesemua bahan dengan yogurt, lemon dan perasakan
4. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Butir Nangka
Bahan-bahan untuk biji butir nangka:
3-4 cawan tepung beras pulut
1 sudu kecil air kapur
secubit garam
air
pewarna makanan secukupnya
Bahan-bahan untuk kuah:
2-3 mangkuk besar santan dari 1/2 biji kelapa ATAU 1 kotak santan segera
sehelai daun pandan, carik dan simpul
1 sudu kecil rempah biji halba
gula
garam
Cara-cara untuk biji butir nangka:
1. Panaskan air di dalam periuk.
2. Bancuh air kapur bersama air dan garam. Tuangkan sedikit demi sedikit ke atas tepung pulut.
3. Uli sehingga menjadi doh yang lembut.
4. Bahagikan doh dan uli bersama beberapa titik pewarna kesukaan anda sehingga warna doh sekata.
5. Cubit sedikit dan bentukkan doh menjadi bujur. Ulang proses sehingga doh habis.
6. Rebus butir doh di dalam air panas tadi sehingga timbul di permukaan dan kautkan ke dalam mangkuk yang berisi air sejuk biasa.
Cara-cara untuk kuah:
1. Panaskan santan di atas api perlahan.
2. Masukkan biji halba dan daun pandan.
3. Kemudian masukkan biji butir nangka yang telah ditapis dari air rendaman tadi.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
5. Kacau kuah dengan perlahan sehingga mendidih dan tutup api.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Cornflakes Madu
Bahan :
5 cawan Cornflakes
1/4 cawan madu
1/4 cawan mentega
1 1/2 sudu besar gula kastor
ceri atau taburan manik, untuk hiasan
paper cup, secukupnya
Cara Penyediaan:
1. Cairkan mentega di dalam periuk atas api yang kecil kemudian masukkan madu dan gula, kacau sebati.
2. Dalam mangkuk, ramas kasar cornflakes supaya senang dimasukkan ke dalam acuan kuih.
3. Tuangkan campuran butter yang dicairkan ke dalam mangkuk cornflakes, kacau sehingga conflakes disaluti dengan sempurna.
4. Sudukan ke dalam paper cup, hiaskan dengan ceri atau taburan manik.
5. Bakar selama 10-15 minit, dalam suhu 150 darjah celcius.
Resipi
1. Rendang Itik
Bahan-bahan:
1/2 ekor itik
5 sudu besar minyak
2 inci kunyit hidup*
1 1/2 inci halia*
1 1/2 inci lengkuas*
11 biji cili padi*
10 batang serai*
3 labu bawang besar*
5 ulas bawang putih*
3 sudu besar cili kisar
4 sudu besar kerisik
1 keping gula melaka
2 tsp garam
1 cawan santan
Air
Cara memasak
1. Kisar bawang besar+bawang putih+halia+kunyit hidup+serai+lengkuas+cili padi +1/2 cawan air.Tumis bahan kisar hingga agak kering.
2. Masukkan cili kisar+kerisik.Kacau sebati.Masak hingga agak kering.Masukkan itik + 2 cawan air. Masak sehingga agak kering (20 minit)
3. Masukkan santan +gula melaka.Masak hingga daging itik betul-betul empuk.Masukkan garam.
4. Bila itik dah empuk,masukkan hirisan daun kunyit. Kacau sebati
5. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Bubur Pedas
Bahan-bahan:
Bahan Kuah
250 gram ibu bumbu pedas (dicampur dengan sedikit air)
5-6 biji bawang merah
5-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (dipotong kiub kecil)
1 sudu besar cili kisar
Rempah tumis
1 kotak kecil santan
Bahan Isi
Daun singkel
Daun kunyit
Bunga kantan
Kulat
Kacang panjang
Sayur-sayuran lain (ikut citarasa anda)
Kulit sapi
Isi ayam (direbus dan dipotong dadu)
Cara Membuatnya
1. Kisar bawang merah, bawang putih dan bawang besar.
2. Panaskan minyak. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah sapulaga, bunga cengkih) ke dalam kuali. Kemudian, masukkan cili kisar dan seterusnya bawang yang telah dikisar. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan bahan isi seperti ayam atau udang.
4. Masukkan bumbu pedas yang telah dicairkan hingga pecah minyak. Tambahkan minyak sekiranya minyak nampak kurang. Sekiranya kurang air, tambahkan air sedikit supaya bumbu anda tidak hangus. Biarkan masak.
5. Masukkan bahan isi yang selebihnya (daun-daun/sayur-sayuran) dan gaul sebati. Tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu kering dan sayur lebih masak.
6. Masukkan santan.
7. Letakkan garam dan serbuk perasa.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Biskut Makmur
Bahan untuk doh:
500g tepung gandum
2/3 cawan gula icing
1 tin kecil minyak sapi
Paper cup
Bahan untuk inti:
200g kacang tanah, digoreng tanpa minyak
3/4 cawan gula icing
1 sudu besar mentega kacang, optional
Bahan untuk salut:
Sedikit gula icing
Cara Penyediaan:
1. Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing. Gaul adunan bersama minyak sapi sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
2. Kisar kacang tanah dan campurkan bersama gula icing dan mentega kacang.
3. Sukat doh menggunakan satu sudu besar untuk pastikan mendapat kuih yang sama besar. Kemudian leperkan dan letakkan inti kacang di tengah. Tutupkan inti dan buat bentuk membujur.
4. Susun di atas loyang dan bakar selama 10-15 minit, suhu 150-160 darjah celcius. Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
5. Sejukkan biskut, salutkan dengan gula icing dan letakkan di dalam paper cup.
Resipi
1. Jantung Pisang Masak Lemak
Bahan-bahan:
1 biji jantung pisang
1 biji cili merah
8 biji cili api
1 labu bawang besar
2 inci kunyit hidup
1/2 cawan ikan bilis
1 cawan air
2 cawan santan
1 1/2 tsp garam
Cara memasak
1. Rebus jantung pisang hingga masak. Toskan dan potong kecil.
2. Tumbuk cili merah+cili api+bawang besar+kunyit hidup sehingga halus.Masukkan ikan bilis.Tumbuk kasar sahaja.
3. Masukkan dalam kuali +air.Masak sehingga mendidih dan agak kering.
4. Masukkan jantung pisang.Kacau sebati.Masukkan santan+garam.Masak sehingga mendidih.
5. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Popia Ikat Ikan Bilis
Bahan-bahan:
Popia Ikat Ikan Bilis
Bahan
1 mangkuk ikan bilis
12 tangkai cili kering (direbus dahulu)
1 biji bawang besar (dipotong klecil)
5 ulas bawang putih (dipotong kecil)
5 batang serai (dipotong kecil)
Sedikit halia (dipotong kecil)
1/2 cawan air
1/2 cawan santan pekat
2 sudu makan gula
2 sudu makan minyak masak
1 sudu teh garam
Kulit popia
Cara memasak
1. Cuci ikan bilis dan rebus sehingga mendidih. Toskan dan kisar guna blender kering.
2. Masukkan bahan-bahan lain dalam blender seperti bawang besar, bawang putih, serai, halia, cili kering, santan dan air. Kisar sehingga sabti.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Kacau selama lima minit dan masukkan gula dan garam.
4. Masukkan ikan bilis yang telah dikisarkan tadi. Kacau sehingga kering, agak lama juga tau untuk kering.
5. Seterusnya, sediakan kulit popia. Gunting kecil-kecili dalam 8 bahagian untuk sekeping kulit.
6. Letakkan serunding sedikit atas kulit popia. Simpul kemas-kemas buat hingga habis.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Puding Raja
Bahan-bahan untuk Jala Emas :
7 biji telur.
2 senduk gula.
2 cawan air.
Bahan hiasan
4 biji pisang
Buah ceri merah & hijau
Kacang gajus
Buah prune
Strawberi
CARA MEMASAK :
Cara menjala :
1. Masukkan air bersama air gula dalam kuali dan tunggu sehingga gelegak
2. Sebatikan kuning telur tadi dan tapis untuk mengelakkan ia daripada susah keluar waktu menjala.
3. Masukkan dalam botol muncung tiga (botol roti jala) atau kelongsongkan daun pisang dan buat lubang yang kecil pada hujungnya (cara zaman dulu).
Teknik menjala:.
1. Untuk menjala pastikan jangan diangkat botol tersebut untuk mengelakkan daripada putus (tak cantik ler) dengan cara picit secara membulat ikut bentuk kuali.
2. Tunggu dalam 2 minit sedia diangkat dan toskan ia.
3. Goreng pisang menggunakan mentega (jangan dipotong pisang tersebut).
4. Air gula jangan dibuang terus masukkan pisang yang digoreng tadi.
Resipi
1. Soto Ayam
Bahan kuah soto
3 bunga lawang
1 kayu manis
4 cengkih
4 buah pelaga
1 besar jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu lada putih
Bahan kisar
5 bawang merah
3 bawang putih
1 serai
2 cm halia
2cm kunyit hidup
Bahan kuah
1/2 senduk minyak masak
1 ekor ayam saiz sederhana kecil, potong 4
1 mangkuk santan pekat
Air
Bahan untuk dihidangkan soto ayam:
3-4 bungkus nasi impit, rebus sehingga masak dan potong dadu besar
500 gram taugeh, bersihkan dan potong bahagian akar
bawang goreng
suhun, goreng hingga garing
isi ayam goreng dari sup, dicarik halus
daun sup, hiris kecil
daun bawang, hiris kecil
cili merah, hiris nipis
kacang tanah, goreng dalam minyak
Begedil
Bahan untuk kuah kicap bercili
1 mangkuk kecil kicap manis
10-15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak masak, masukkan bahan tumis dan kacau sehingga naik bau dan kemudian masukkan bahan kisar. Kacau dan masak rempah sehingga garing.
2. Masukkan ayam dan kacau selama 1-2 minit. Masukkan air, kiub ayam dan rebus sup sehingga mendidih seketika. Masukkan pula santan pekat dan masak sehingga ayam lembut dan empuk.
3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Angkat ketulan ayam dan gorengkan seketika sehingga kekuningan. Sejukkan dan carik isi ayam.
5. Hidangkan dengan cara masukkan ketulan nasi impit, isi ayam, taugeh, daun sup, cili merah, begedil, bawang goreng, suhun goreng dan kacang tanah. Tuang kuah secukupnya. Soto harus dimakan bersama cili kicap.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Ubi Kayu Tumis
Bahan-bahan:
300gm ubi kayu
1/2 cawan ikan bilis
3 cili kring
1 biji cili merah
1 bawang besar
4 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk cili
2 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan minyak masak
Cara memasak
Goreng ikan bilis hingga garing dan toskan.
Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar, bawang putih, cili merah dan cili kering hingga wangi.
Masukkan serbuk cili dan daun kari lalu tumis beberapa minit lagi.
Masukkan ubi rebus dan ikan bilis goreng. Gaul sebati.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Laici Limau Kasturi
Bahan-bahan:
1 tin laici
5 biji limau kasturi
½ cawan sirap laici
Ais
1. Masukkan laici dalam jag dan perah limau.
2. Campurkan kesemua bahan ke dalam jag.
3. Sedia untuk dihidang.
Resipi
1. Rendang Betik Muda
Bahan-bahan:
1/2 biji betik muda
1 cawan santan
5 biji cili padi
2 cm kunyit hidup
1 sudu lada hitam
1 asam keping
1 serai
Ikan bilis
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Kisar cili padi, kunyit hidup dan lada hitam.
2. Parut betik dan bersihkan.
3. Tumis bahan kisar, santan air, ikan bilis dan serai. Masak sehingga kuah pekay dan perasakan dengan garam. Masukkan asam keping.
4. Apabila kuah sudah pekat, masukkan betik muda parut dan tunggu masak.
5. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
2. Roti Jala Berinti
Bahan-bahan:
Inti
250gram daging cincang
2 biji bawang besar
2 cm halia
1 kentang
Bahan roti jala
3 cawan tepung gandum
3 cawan air
1 biji telur
Pewarna kuning
Garam
Cara memasak
1. Tumis bawang besar dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari, kentang dan daging cincang. Kacau sehingga masak.
3. Masukkan air dan biarkan mengering. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Kisar semua bahan-bahan untuk membuat roti jala
5. Tapis untuk mengelakkannya berketul.
6. Kemudian Masukkan ke dalam acuan roti jala, dan biarkan masak di atas kuali leper tanpa lekat.
7. Masukkan daging cincang yang diadun bersama telur di atas roti jala, dan lipat roti jala menjadi empat segi.
8. Sedia untuk dihidang.
—————————————————————————————————————————————————————–
3. Teh Oren Pudina
Bahan-bahan:
3 uncang teh
2 buah oren
Daun pudina
Sirap Oren (Sunquick = pilihan)
Ais
Gula
Cara penyediaan
1. Rendamkan uncang teh dalam air panas.
2. Potong daun pudina dan masukkan ke dalam jag. Masukkan air teh.
3. Campur gula, sirap oren dan air panas. Campur sehingga larut.
4. Masukkan dalam jag dan masukkan ais.
5. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
Batang keladi
3 keping asam gelugor
1 serai
3 daun kesum
4 cili merah
2 cili padi
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
10gram bikan bilis
1 ketul kunyit hidup
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Rebus batang keladi sehingga empuk.
2. Kisar cili merah, cili padi, bawang besar, bawang putih, ikan bilis & kunyit hidup.
3. Tumis bahan kisar bersama daun kesum dan serai.
4. Masukkan batang keladi yang sudah direbus dan perasakan.
5. Reneh seketika, sehingga masak.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 timun
¼ tembikai
2 oren sankis
1 bawang merah besar
3 biji limau
Daun pudina
Cara penyediaan:
1. Potong kiub tembikai, timun dan buah oren. Hiris bawang merah dan perah limau.
2. Campur kesemua bahan ke dalam mangkuk. Masukkan daun pudina.
3. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 liter soya segar
1 paket cincau
3 sudu gula apong
Daun pandan
Ais
Cara penyediaan
1. Cairkan gula apong dan masukkan pandan.
2. Potong kiub cincau dan masukkan ke dalam jag.
3. Tambahankan soya segar, gula apong cair dan ais.
4. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
300gram ikan lumek
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2cm halia
Garam
Bahan memasak
1. Bersihkan ikan lumek, potong dan buang kepala.
2. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih dan halia. Tumis bahan tumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan ikan setelah air medidih, tunggu sehingga masak. Perasakan.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
2 keping ikan terubuk masin
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
½ sudu sos tiram
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Goreng garing ikan terubuk masin & potong sederhana.
2. Kisar bawang putih, bawang merah, sos cili dan sos tiram.
3. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan perasakan dengan garam & gula.
4. Setelah sambal mendidih dan pekat, masukkan tempe & ikan bilis yang sudah digoreng.
5. Tunggu selama 5 minit & sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
½ tin longan
10 biji limau
3 sudu gula apong
Cara memasak
1. Masukkan longan dan air perahan limau ke dalam jag.
2. Masak gula apong di atas air dan campurkan ½ air.
3. Masukkan gula apong yang sudah dicairkan ke dalam jag.
4. Kacau rata & sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
500gram ayam
5 bawang merah
1 ulas bawang putih
2cm halia
1cm kunyit hidup
1 sudu serbuk ketumbar
1 sudu jintan manis
1 sudu cili kisar
2 sudu sos tira
1 sudu kicap cair
Daun pandan
Cara memasak
1. Kisar bawang merah, bawang putih, hali dan kunyit hidup.
2. Potong ayam sederhana besar dan gaul dengan bahan kisar dan bahan lain kecuali daun pandan. Perap 30 minit.
3. Balut ayam dengan daun pandan dan goreng sehingga masak.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
300gram ikan bilis
1 sudu cili kisar
1 bawang besar
5 cili padi
Kicap manis
Limau nipis
Cara memasak
1. Panaskan minyak.
2. Bersihkan dan goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Buang sedikit minyak gorengan ikan bilis, tinggalkan dalam anggaran 3-4 sudu.
4. Tumis cili kisar sehingga masak garing dan pecah minyak.
5. Masukkan bawang besar dan cili padi. Kacau sehingga sedikit layu. Masukkan ikan bilis dan sedikit kicap manis.
6. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama hirisan limau nipis.
Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
Daun pandan
Gula apong
Gula putih
Cara memasak
1. Campur tepung beras, santan, garam dan daun pandan. Masak sehingga pekat & kacau supaya tak berketul.
2. Campur air, gula merah, gula putih dan daun pandan. Masak sehingga larut & pekat.
3. Tunggu bubur sejuk dan campur bahan gula.
4. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
500gram isi ayam
Serbuk kunyit
Lada sulah
1 serai
2 kuntum bunga kantan
1 bawang besar
3 bawang putih
5 cili besar merah
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan lada sulah.
2. Goreng ayam sehingga garing. Hiris bawang merah, bawang putih dan serai.
3. Tumis bahan hirisan sehingga naik bau dan masukkan ayam yang sudah digoreng. Gaul sebati.
4. Masukkan hirisan bunga kantan dan cili.
5. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
2 biji telur
5 ekor udang
20gram ayam barbeku
1 batang cili merah
1 daun bawang
1 biji bawang besar
½ sudu lada sulah
Garam
Cara memasak
1. Potong kecil udang & daun bawang memanjang. Hiris bawang besar dan cili merah.
2. Pecahkan telur dan masukkan kesemua bahan dan kacau rata.
3. Masak kedua-dua bahagian sehingga kuning keemasan.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 sudu madu
2 lemon
Daun pudina
Ais
Asam boi
Cara membuat
1. Masukkan madu ke dalam jag dan air perahan lemon.
2. Masukkan daun pudina dan hancurkan sedikit.
3. Masukkan ais, air dan asam boi. Kacau sehingga larut.
4. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
300gram daging
1 sudu kicap
2 sudu minyak sayur
Tepung jagung
1 sudu minyak bijan
Kailan
1 cili merah
2 bawang merah
6 bawang putih
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Perap daging dengan kicap, minyak sayur, tepung jagung, garam dan gula selama sejam.
2. Campurkan 2 sudu air, minyak bijan dan tepung jagung untuk dijadikan sos.
3. Celur kailan. Tumis daging dengan bawnag putih, bawang merah sehingga naik bau.
4. Masukkan daging yang sudah diperap, gaul sehingga keperangan.
5. Masuk hirisan cili dan kailan yang sudah dicelur. Kacau rata.
6. Masukkan sos yang sudah disedia dan perasakan dengan garam & gula.
7. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 biji telur
2 biji bawang putih
2 biji bawang merah
2cm halia
2 batang saderi
1 biji ubi kentang
Cendawan kering
Suun
Tauhu kering
Garam
Cara memasak:
1. Rendam suun dengan tauhu kering.
2. Hiris bawang merah & bawang putih. Tumis sehingga naik bau & masukkan air.
3. Masukkan ubi kentang dan cendawan. Biarkan sehingga masak.
4. Masukkan suun dan tauhu kering yang sudah rendam.
5. Perasakan garam dan serbuk perasa. Pecahkan telur satu per satu.
6. Biarkan mendidih dan tabur dengan daun sup.
7. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
Bahan untuk inti:
1/2 biji kelapa parut
2 sudu besar gula pasir
gula melaka secukupnya
2 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar tepung gandum
1 helai dauh pandan, ikat simpul
Bahan untuk kuah:
3 cawan santan
3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, ikat simpul
Bahan untuk badak berendam:
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
1/2 sudu kecil garam
pewarna merah
pewarna hijau
Cara-cara untuk inti kelapa:
1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang ,anis, tambah lagi ketulan gula melaka. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat senang dibuat bulat.
2. Cara-cara untuk kuah santan:
3. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.
4. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.
5. Hidangkan bersama bebola badak berendam.
Cara-cara untuk badak berendam:
1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
2. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian di uli sekata bersama pewarna hijau, dan satu bahagian lagi di uli bersama pewarna merah.
3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.
4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam kuah santan.
Resipi
Bahan-bahan:
Rebung
Segenggam udang kering
Serbuk kari daging
3cm halia
1 batang serai
2 cili merah
1 kayu manis
2 bunga cengkih
2 bunga lawang
5 ulas bawang merah
3 ulang bawang putih
Air asam
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Kisar separuh udang kering, bawang merah dan bawang putih. Tumis bahan kisar dan halia sehingga naik bau.
2. Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan air asam jawa & tunggu mendidih.
4. Masukkan ikan patin, daun kesum, bunga kantan dan serai.
5. Masak sehingga sebati dan masukkan asam keping dan udang kering.
6. Masukkan rebung dan kacau sehingga mendidih. Masukkan udang kering.
7. Perasakan dengan gula & garam. Kacau sehingga sebati.
8. Masak dengan api perlahan dan tunggu kuah memekat.
9. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
500gram Ambal
3cm halia
1 bawang merah
2 serai
Garam
Cara Memasak:
1. Hiris bawang merah dan halia. Rebus sehingga naik bau.
2. Masukkan serai dititik dan ambal yang sudah dicuci.
3. Perasakan dengan garam.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
Air kelapa muda
Aiskrim vanila
Isi buah kelapa
Ais
Air gula apong
Cara Memasak:
1. Masukkan air kelapa muda, isi kelapa dan ais ke dalam pengisar.
2. Tambah air gula apong dan kurma. Kisar sehingga sebati.
3. Campur aiskrim vanila
4. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
250gram hirisan daging
3 tangkai cili besar
1 1/2 tomato
4 tangkai cili padi
Air asam
Belacan
Gula
Garam
Cara memasak:
1. Rebus daging sehingga lembut & hiris nipis.
2. Kisar kasar cili besar, cili padi, belacan, garam, gula & air asam.
3. Cincang tomato & satukan kesemua bahan.
4. Tambah bahan kisar diatas permukaan ikan.
5. Hiris ½ biji tomato & 1 cili padi.
6. Hias di atas daging.
7. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
Segenggam midin
3 ulas bawang putih
1 bawang merah
1 bawang besar
2 biji cili padi
2 cili hijau
8 biji limau kasturi
Garam
Gula
Cara memasak:
• Rebus dan racik midin.
• Tumbuk cili dan bawang putih. Perah limau kasturi.
• Hiris bawang besar dan bawang merah. Campur kesemua bahan.
• Perasakan dengan garam & gula.
• Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
¼ Labu
Cairan gula apong
Garam
Pandan
Cara Memasak
1. Rendam labu dalam air kapur semalaman dan cuci bersih
2. Masak gula apong dan pisang sehingga memekat.
3. Tambahkan daun pandan.
4. Perasakan dengan garam.
5. Sedia untuk dihidang.
Resipi
Bahan-bahan:
500gram daging kambing
1 paket sup bunjut
1 kayu manis
2 bunga lawang
2 buah pelaga
5 ulas bawang merah
3 ulas bawangputih
3 cm halia
1 kiub pati daging
3 biji limau kasturi
Cara Memasak
1. Rebus daging kambing bersama sup bunjut sehingga empuk dan biarkan mendidih.
2. Tumis kayu manis, bunga lawang & buah pelaga bersama bawang merah, bawang putih dan halia
3. Masukkan bahan tumisan ke dalam rebusan daging kambing.
4. Masukkan rempah sup daging dan perahan limau kasturi.
5. Perasakan dengan garam, gula dengan penambah perasa. Biarkan mendidih.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
Ikan Tahai salai
100gram Umbut
½ cawan santan
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 sudu cili kisar
½ sudu serbuk kunyit
2cm halia
Cara Memasak
1. Kisar halus bawang merah dan bawang putih. Tumis bahan kisar, cili kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan santan dan serbuk kunyit & halia. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan umbut dan biarkan sehingga masak. Setelah umbut separuh masak, masukkan ikan tahai.
4. Tunggu seketika.
5. Sedia untuk dimasak.
Bahan-bahan:
1 sikat pisang
Cairan gula apong
Garam
Bunga cengkih
Pandan
Pewarna kuning
1. Cara Memasak
2. Masak gula apong dan pisang sehingga memekat.
3. Tambah bunga cengkih dan daun pandan.
4. Letak sedikit pewarna kuning dan perasakan dengan garam.
5. Sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang!
/ @tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube:
/ @tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook:
/ tvs122
📷 Instagram:
/ tvs__entert. .
♪ TikTok:
/ tvs_entertain. .
▶️ YouTube:
/ @tvsentertain. .
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
Resipi
Bahan-bahan:
1 bawang besar
2 ulas bawang putih
1 mangkuk nasi sejuk
½ tin corned beef
Hirisan lobak merah
1 cili padi
Garam
Gula
Cara memasak
1. Tumbuk atau kisar bawang putih, bawang merah dan cili padi. Hiris bawang besar.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan corned beef dan hirisan lobak merah & gaul rata.
4. Masukkan bawang besar dan masak sehingga layu.
5. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
200gram ikan tahai
2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
1 bawang putih
1 sudu cili kisar
Air asam jawa
Garam
Gula
Cara memasak
1. Buang kulit, perut dan tulang ikan tahai dan tumbuk sehingga halus.
2. Kisar bawang besar dan hiris bawang merah.
3. Tumis bahan kisar dan bawang merah sehingga naik bau. Masukkan ikan tahai yang sudah ditumbuk.
4. Masukkan air asam jawa dan perasakan dengan garam, gula dan penambah perasa.
5. Tunggu sehingga masak.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 tin jagung berkrim
1 cawan tepung kastard
½ cawan susu cair
2 sudu tepung jagung
1 cawan santan
80gram majerin
Garam
Gula
Cara memasak
1. Masukkan jagung, tepung kastard, gula, susu cair, tepung jagung, garam dan santan untuk dikisar.
2. Masak sehingga sebati & masukkan majerin.
3. Sejukkan & sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang! https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube: youtube.com/@tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook: https://www.facebook.com/tvs122
📷 Instagram: https://www.instagram.com/tvs__entert…
♪ TikTok: https://www.tiktok.com/@tvs_entertain…
▶️ YouTube: https://www.youtube.com/@TVSEntertain…
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
Resipi
Bahan-bahan:
250gram daging
3 cm halia
3 cm lengkuas
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
3 biji cili
1 sudu biji ketumbar
2 asam gelugur
Garam
Gula
Cara memasak
1. Daging ditumis bersama bahan-bahan hiris & bahan tumbuk terlebih dahulu tanpa dimasukkan air. (Proses ini dipanggil proses mati awas) agar rasa bahan masuk ke dalam daging. Ia penting dan rahsia kesedapan singgang.
2. Bila daging sudah kelihatan meresap sempurna, masukkan air dengan secukupnya dan juga asam keping. Rebus sampai daging empuk.
3. Perasakan dengan garam dan tunggu mendidih.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 tin sardin saiz kecil
7 bawang merah
1/2 bji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
1 keping asam keping
3 sudu tempoyak cair
Garam secukup rasa
Cara memasak
1. Hiris bawang merah, bawang besar dan bawang putih. Potong cili padi.
2. Tumis bahan hirisan dan goreng ikan sardin seketika.
3. Campurkan tempoyak dan kuah ikan sardin. Masukkan asam keping.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
150 gram coklat kompaun
65gram butter
2 biji telur
Tepung gandum
Serbuk koko
Serbuk penaik
120 gram kurma
50 gram walnut
Esen vanilla
Gula
Cara memasak
1. Potong memanjang & nipis kurma & walnut dipotong kasar.
2. Cairkan coklat kompuan & butter. Pukul telur, gula dan esen vanilla. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik.
3. Setelah kesemua bahan sebati, masukkan coklat kompaun & butter yang sudah dicairkan dan gaul bersama kurma dan walnut yang sudah dipotong.
4. Masak selama 180c selama 25 minit.
5. Sejukkan sebelum dipotong & sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang! https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube:
/ @tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook:
/ tvs122
📷 Instagram:
/ tvs__entertainment
♪ TikTok:
/ tvs_entertainment
▶️ YouTube:
/ @tvsentertainment
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
Resipi
Bahan-bahan:
1 ekor ikan patin
6 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
3 sudu besar tempoyak
1 bunga kantan – belah 4
Sedikit daun kesum
2 batang serai
1 asam keping
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Tumbuk cili padi dan kunyit.
2. Masukkan dalam periuk dan masak hingga kering air.
3. Tempoyak diblender dengan air secukupnya
4. Kemudian masukkan dalam lada yang dimasak.
5. Kemudian masukkan ikan patin, daun kesum, bunga kantan dan serai.
6. Masak sehingga sebati semuanya,dan kemudian masukkan asam keping.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan:
1 biji timun padi
2 ulas bawang putih
½ biji bawang besar
3 biji bawang merah
½ sudu kecil serbuk kunyit
2cm halia
1 biji cili padi
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Hiris kasar halia, bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
2. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kunyit, halia dan hirisan cili padi.
4. Masukkan timun padi hiris dan biar sehingga mendidih.
5. Perasakan dengan garam & gula.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
150gram cha cha kering
2 cawan santan
3 sudu sagu
1 helai dun pandan
2 sudu gula apong
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Rendam sagu seketika, anggaran masa 10 minit.
2.Rebus cha cha kering sehingga lembut dan toskan airnya. Kemudian bilas dengan air sejuk untuk menghentikan proses pemanasan.
3.Masukkan santan, daun pandan dan cha cha yand direbus tadi ke dalam periuk. Masak di atas api perlahan, dan kacau dengan kerap supaya santan tidak berketul.
4.Apabila mendidih masukkan sagu, gula pasir, gula melaka dan garam secukup rasa. Jika kuah terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.
5.Teruskan kacau sehingga bubur masak sebati. Angkat dan hidangkan.
6.Sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang! https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube: youtube.com/@tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook: https://www.facebook.com/tvs122
📷 Instagram: https://www.instagram.com/tvs__entert…
♪ TikTok: https://www.tiktok.com/@tvs_entertain…
▶️ YouTube: https://www.youtube.com/@TVSEntertain…
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
Resipi
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal
Daun pisang
2cm lengkuas
2cm halia
2 batang serai
3 ulas bawang putih
Serbuk kunyit
1 biji bawang besar
2 sudu cili kisar
Lada hitam kisar
Belacan
Gula
Garam
Cara memasak:
1. Kisar semua bahan kecuali daun pisang dan tumiskan.
2. Perasakan dengan gara, gula dan penambah perasa. Masak sehingga garing.
3. Letakkan ikan di atas daun pisang
4. Lumurkan bahan kisar yang sudah dimasak di atas ikan dan balut ikan.
5. Bakar keda dua bahgaian sehingga masak.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 biji bambangan
1 biji bawang merah
4 biji cili besar
2 biji cili padi
Garam
Gula
Belacan
Cara memasak:
1. Tumbuk lumat semua bahan kecuali buah bambangan.
2. Perasakan dengan garam, gula an penambah perasa.
3. Cambur bahan tumbuk dengan buah bambangan yang sudah dihiris.
4. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
½ biji labu
1 cawan santan
½ cawan susu cair
Daun pandan
Gula apong
Gula
Garam
Cara memasak:
1. Reneh santan dan daun pandan sehingga mendidih.
2. Masukkan gula apong, gula pasir dsn susu cair. Tunggu sehingga mendidih.
3. Masukkan air bancuhan tepung gandum untuk meningktkan kepekatan
4. Masukkan labu dan masak selama 7 minit.
5. Sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang! https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube: youtube.com/@tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook: https://www.facebook.com/tvs122
📷 Instagram: https://www.instagram.com/tvs__entertainment
♪ TikTok: https://www.tiktok.com/@tvs_entertainment
▶️ YouTube: https://www.youtube.com/@TVSEntertainment
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
#TVS122 #TVSNews #TVSEntertainment
Resipi
Bahan-bahan:
5 potong ikan pari
1 sudu halba
1 batang serai
4 cm kunyit hidup
2 cm halia
5 ulas bawnag putih
6 biji bawang merah
4 helai daun limau purut
4 sudu cili kisar
Air asam jawa
3 batang kacang bendi
2 biji tomato
Daun kesum
Garam
Gula
Cara memasak:
1.Blender bahan-bahan untuk kisar halus dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis halba diikuti serai, daun limau purut dan bahan-bahan kisar halus tadi.
3. Masukkan pula 1 mangkuk cili kisar dan masak sehingga pecah minyak. Selepas pecah minyak yang pertama, tambah sedikit air dan masak lagi sehingga pecah minyak. Ulang 3-4 kali untuk memastikan bahan tumisan cili yang mengandungi belacan betul-betul masak dan sedap rasa kuah nanti.
4. Masukkan pati air asam jawa dan air putih untuk kuah.
5. Masukkan ikan pari dan masak sehingga kuah mendidih.
6. Masukkan bendi, tomato dan daun kesum kemudian masak sehingga sayur lembut.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
8. Sedia untuk dihidang
Bahan-bahan:
250g obor obor
3 ulas bawang putih
3 biji bawnag merah
6 biji limau kasturi
2 biji cili padi
1 biji bawang besar
2cm halia
Gula
Garam
Cara memasak:
1. Racik halus bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
2. Potong cili padi & obor obor
3. Satukan kesemua bahan dan masukkan air perahan limau kasturi
4. Perasakan dengan garam dan gula.
5. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 tin laici
Daun pudina
Lemon
Susu pekat
Gula
Cara memasak:
1. Bahagi dua laici. Bahagian pertama dikisar dengan susu pekat, gula dan air.
2. Masukkan kedalam jag dan gaul sekata degan air perahan lemon.
3. Masukkan buah laici.
4. Sedia untuk dihidang.
SUBSCRIBE sekarang! https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Layari laman web kami di www.tvsarawak.my
LIKE, SHARE & FOLLOW:
TVS NEWS
🗣️ Facebook: facebook.com/tvsarawak
📷 Instagram: instagram.com/tvsarawak
♪ TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
✈️ Telegram: https://t.me/tvstvmy
🕊️ X: x.com/tvsarawak
▶️ YouTube: youtube.com/@tvsarawak122
TVS ENTERTAINMENT
🗣️ Facebook: https://www.facebook.com/tvs122
📷 Instagram: https://www.instagram.com/tvs__entert…
♪ TikTok: https://www.tiktok.com/@tvs_entertain…
▶️ YouTube: https://www.youtube.com/@TVSEntertain…
🕊️ X: x.com/TVS_Ent
Resipi
1.5 kg Lala
4 ulas bawang putih
2 biji cili padi
150g butter
2 sudu cili flakes
Penambah perasa
Gula
Garam
Cara memasak:
1.Panaskan butter.
2. Masukkan bawang putih, cili flakes, cili padi, 1 sudu kecil serbuk kari dan daun kari. Masak sehingga naik bau.
3. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih.
4. Masukkan lala, tunggu selama 2 minit dan tutup periuk.
5. Masukkan penambah perasa, gula dan garam. Gaul rata
6. Sedia untuk dihidang.
Tips:
1. Boleh masukkan keju untuk menaikkan selera si pemakan.
2. Boleh dicampur dengan sayur kesukaan
3. Serbuk kari untuk menaikkan bau dan aroma.
Bahan memasak:
2 pek tempe
Segenggam ikan bilis
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
3 sudu cili kisar
2 sudu sos cili
½ sudu sos tiram
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Goreng garing tempe & ikan bilis yang sudah dipotong nipis.
2. Kisar bawang putih, bawang merah, sos cili dan sos tiram.
3. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dan perasakan dengan garam & gula.
4. Setelah sambal mendidih dan pekat, masukkan tempe & ikan bilis yang sudah digoreng.
5. Tunggu selama 5 minit & sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
4 ulas Durian
1 cawan beras pulut
1 cawan santan
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Masak beras pulut sehingga separuh masak.
2. Kukus pulut sehingga masak dan masak 1 cawan santan. Masukkan gula dan garam.
4. Satukan kesemua yang sudah masak.
5. Sedia untuk dihidang.
Resepi
Bahan-bahan:
700g ikan jenahak
3 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 inci halia
½ bawang besar
1 sudu halba
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 helai daun kari
1 cawan santan
2 sudu rempah gulai ikan
2 sudu cili giling
1 biji tomato
3 biji batang bendi
Penambah perasa
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, halia dan bawang besar.
2. Campur serbuk kari dan cili giling menjadi bancuhan.
3, Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama bunga lawang, kayu manis, daun kari dan halba. Masak sehingga naik bau.
4. Masukkan bancuhan serbuk kari dan tumis sehingga pecah minyak.
5. Kemudian masukkan ikan dan tutup selama 3 minit dengan api sederhana.
6. Setelah tiga minit, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih.
7. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk perasa.
8. Masukkan tomato dan bendi yang sudah dipotong
9. Masak selama 3 minit.
Sedia untuk dihidang.
Tips:
Kepada penonton di rumah yang masih tak tahu istilah pecah minyak ni adalah minyak sudah naik dipermukaan pada bahan masakan.
Bahan-bahan:
1 tin jagung
Tepung gandum secukupnya
Cili kisar
Udang kecil @ ikan bilis – tumbuk kasar
Bawang besar – dihiris
Sedikit serbuk kunyit
Serbuk ikan bilis secukupnya
Garam & gula secukup rasa
1 biji telur
Air suam secukupnya
Cara memasak:
1.Kupas kulit jagung pastu hiris isi jagung. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian.
2. Masukkan tepung gandum. Jumlahnya agak-agak padan dengan bahan-bahan lain sahaja.
3. Masukkan juga bawang besar, isi udang (boleh ganti dengan ikan bilis), serbuk kunyit, garam, gula, sedikit serbuk pati ikan bilis, cili kisar (nak guna cili kering tumbuk kasar pun boleh, ikut selera sendiri) dan telur.
4. Bancuh adunan cucur jangan terlalu pekat atau cair. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang senang nak dijemput dengan jari.
5. Panaskan minyak yang banyak dalam kuali dan goreng adunan cucur menggunakan api sederhana hingga garing dan keemasan.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
5 ulas durian
1 cawan santan cair
80g gula apong
2 helai daun pandan
Gula
Garam
Cara memasak:
1. Masukkan durian, santan dan daun pandan.
2. Masak sehingga isi durian hancur dan pekat.
3. Masukkan gula apong, 1 gula gula dan secubit garam
4. Tambah ½ cawan cair dan masak sehingga pekat dan mendidih.
5. Sedia untuk dihidang.
Tips:
Boleh tambah ubi keledek.
Boleh dimakan dengan pulut.
Resipi
Bahan-bahan:
Bihun 100gram
100gram cangkuk manis
1 biji telur
100gram ayam
2 ulas bawang putih
1 sudu kicap cair
1 sudu kecil lada sulah
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Cincang halus bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam, lada putih, garam dan kicap cair. Goreng sehingga separuh masak.
3. Masukan daun cangkuk manis dan goreng sekejap.
4. Masukkan bihun yang sudah dicelur dan perasakan dengan garam, gula dan penambah perasa.
5. Pecahkan telur dan gaul sekata. Tunggu sehingga masak.
Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
3 biji telur
1 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu cili kisar
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Kisar bawang merah, bawang besar dan bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering dan masak sehingga pecah minyak.
3. Perasakan dengan garam, gula dan penambah perasa. Masak sehingga pekat.
4. Apabila sudah naik bau, masukkan telur sebiji demi sebiji. Masak dengan api sederhana dan tunggu sehingga masak.
Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
Kulit popia
Mentega
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
200gram ayam kisar
lobak merah
Cendawan butang
Tepung gandum
Susu segar
Penambah perasa
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Cair mentega dan tumis bawang besar & bawang putih.
2. Masukkan ayam, lobak merah dan cendawan butang. Kacau sehingga separuh masak.
3. Masukkan tepung gandum dan susu segar. Tunggu sehingga pekat.
4. Perasakan dengan garam, gula dan penambah perasa.
5. Susun ke dalam popia dan lipat. Goreng sehingga masak.
Sedia untuk dihidang.
Resepi
Bahan-bahan:
350gram Ikan Lumek
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
1 kiub pati ikan
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Racik halus bawang merah, bawang putih dan halia.
2. Tumis bahan racikkan sehingga naik bau.
3. Masukkan ikan lumek yang sudah dipotong & dibuang kepala.
4. Masukkan 1 cawan air & kiut pati ikan.
5. Perasakan dengan garam & gula.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
2 biji buah Kuini
3 cili padi hijau
5 biji cili merah
10 biji limau
2cm belacan
Gula
Garam
Cara Memasak:
1. Parut kasar kuini.
2. Tumbuk halus cili padi, cili merah dan belacan.
3. Campur bahan tumbuk dan kuini parut.
4. Perah limau sebanyak 7 biji atau secukupnya.
5. Perasakan dengan gula dan garam.
Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1 cawan beras pulut sudah direndam
Air
1 cawan santan
3 helai daun pandan
10 biji kurma dibuang biji
1 cawan susu (unsweetened)
Esen vanilla
Garam
Gula
Cara memasak:
1. Rendam 10 biji kurma sehingga lembut.
2. Kukus pulut sehingga lembut dan ratakan dengan sudip dan tunggu sehingga masak.
3. Kisar kurma dengan susu dan masak sehingga pekat.
4. Masak santan sehingga mendidih dengan api kecil.
5. Masukkan 1 sudu gula dan secubit garam.
Sedia untuk dihidang.
Resepi
500g paru rebus
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 sudu besar cili kisar
Bahan lain:
1 sudu kecil serbuk perasa
1 keping asam keping
1/2 ulas bawang besar Holand – hiris nipis
1 batang serai – ketuk
Penambah perasa
Gula
Garam
Cara cara:
1. Hiris nipis paru yang dah direbus
2. Panaskan minyak yang agak banyak supaya tenggelam paru. Goreng dengan menggunakan api yang besar sehingga garing yang disukai. Angkat dan tos.
3. Menggunakan kuali lain, panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan serai sehingga garing dan terbit minyak.
4. Masukkan asam keping, gula, serbuk perasa dan garam, jika perlu.
5. Masukkan bawang besar hiris dan kacau rata sehingga bawang layu.
6. Bolehlah ditutup api.
7. Setelah sambal agak suam, baru dimasukkan paru yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
Tips: untuk mengelakkan bau hanyir pada paru, rebus dengan halia & serai sehingga masak.
Bahan-bahan:
½ gram nanas
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 tangkai daun kari
3 sudu serbuk kari daging
1 sudu udang kering
½ cawan santan
3 sudu kerisik
Garam
Gula
Cara Memasak:
1. Hiris nipis bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
2. Potong nenas sedikit tebal, jangan terlalu nipis.
3. Bancuhkan rempah kari daging dengan sedikit air.
4. Tumbuk halus ikan bilis dan udang kering.
5. Panas kan air dan celur nenas yang dipotong dalam air panas mendidih selama 2-3 minit. Kemudian, toskan air.
6. Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan hiris nipis, 1 batang kayu manis, 2 kuntum bunga lawang dan sedikit halba campur serta setangkai daun kari. Tumis sehingga kekuningan dan naik bau.
7. Masukkan bancuhan rempah, bahan tumbuk dan air. Masakkan sehingga pecah minyak.
8. Masak sehingga kering dan berulang tambah sedikit air. Ulang langkah yang sama 3-4 kali.
9. Masukkan nenas dan gaul rata.
10. Taburkan gula dan masak nenas sehingga sebati dengan rempah-rempah tumis iaitu dalam anggaran 10-15 minit. Tambah air jika mahukan lebih kuah pajeri.
11. Bila nenas sudah masak lembut, masukkan ½ cawan santan dan 3 sudu besar kerisik. Tambah sedikit garam dan gula secukup rasa.
12. Sambung masak sehingga mendidih dan gaul kesemua bahan sehingga sekata. Boleh ditambah jika ada rasa yang kurang. Kemudian, pajeri nenas siap untuk dihidang.
Tips: Letakkan hanya sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak, gula apong sudah ada sedikit masin.
Bahan-bahan:
20g serbuk agar-agar
300g gula apong
2 litre air
3 helai daun pandan
2 biji telur
200g santan
1/2 sudu kecil garam
Gula
Cara Memasak:
1. Masukkan 2 liter air dan campur serbuk agar-agar
2. Masak gula melaka, gula merah thai dan gula pasir sehingga larut dan kemudian tapis. Masak agar-agar bersama air gula tadi dan daun pandan sehingga cair.
3. Masukkan santan cair, garam dan kacau sebati.
4. Masukan bancuhan santan pekat dan kacau sehingga mendidih. Teruskan mengacau selama 2-3 minit ketika mendidih. Ini supaya gumpalan hakus dapat terbentuk cantik.
5. Tuang dalam loyang dan sejukkan.
Tips: Letakkan hanya sedikit garam untuk menaikkan rasa lemak, gula apong sudah ada sedikit masin.
Resepi
Bahan-bahan:
400g isi ayam
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil lada hitam
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
2 biji cili padi
1/2 cawan air
1 sudu kecil tepung jagung
Penambah perasa
Garam
Gula
Bahan Perap –
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada hitam
Cara Memasak:
1. Kisar halus bawang merah, bawang putih
2. Perap isi ayam dengan kicap manis, sos tiram & lada hitam
3. Tumis bahan kisar, hirisan halia dan lada hitam sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
5. Masukkan campuran tepung jagung
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Bahan-bahan:
400g kulit tembikai
15 ekor udang
1 cawan santan
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
2 biji cili padi hijau
1 batang serai
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam
Gula
Cara membuat:
1. Buang kulit tembikai & potong sederhana.
2. Kisar cili hijau, bawang merah dan bawang putih. Titik Serai
3. Tumis bahan kisar dan serai sehingga naik bau. Masukkan kulit tembikai dan udang.
4. Setelah mendidih, masukkan santan, serbuk kunyit dan kacau sehingga sebati.
5. Perasakan dengan garam dan gula. Tunggu sehingga masak.
6. Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
1/2 Cawan Air 7gm @ 1/2 Cawan Agar-agar Tali
1 Litre air soya homemade
200g Gula apong
2 Cawan Air
1 Helai Daun Pandan
Gula
Cara-cara:
1. Masak Agar-agar biar larut dan masukan air soya hingga mendidih
2. Tutup api, masukkan ke dalam bekas lain dan ketepikan
3. Larutkan gula apong di atas dapur dengan 2 cawan air
4. Masukkan daun pandan & gula
5. Sedia dihidang
Resepi
Bahan-bahan:
2 inci lengkuas
2 batang serai
400 gram udang
1 kotak santan segera
1 batang lobak merah
6 batang kacang panjang
300g sengkuang
1 bungkus tempe
2 ketul tauhu
1 genggam suun
3 keping fucuk, rendam lembut dan potong 1 inci panjang
200g kobis, hiris
Penambah perasa
Gula
Garam
Bahan untuk kisar halus:
1 biji bawang besar
2 inci kunyit hidup
1 inci halia
3 ulas bawang putih
3 sudu udang kering
Bahan untuk dihidang bersama:
nasi impit, rebus
telur, rebus
tempe, hiris nipis dan goreng garing (optional)
ikan bilis kecil, goreng (optional)
Cara Memasak:
1.Bersihkan udang, buang kepala dan kulit.
2.Kisar halus bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, halia dan udang kering.
3.Titik serai dan lengkuas.
4.Potong memanjang lobak dan kacang panjang & potong kiub tempe dan tauhu.
5.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga kekuningan dan naik bau.
6.Kemudian masukkan lengkuas dan serai yang dititik.
7.Masukkan udang dan kacau seketika. Kemudian tuang santan cair dan masak hingga mendidih.
8.Masukkan sayur karot, kacang panjang, sengkuang sehingga lembut.
9.Masukkan pula tempe, tauhu, suun, fucuk dan kubis sehingga lembut.
10.Setelah lembut masukkan pula santan pekat dan masak di atas api yang perlahan. Teruskan mengacau perlahan-lahan supaya santan tidak berketul. 11.Tambahkan air yang secukupnya jika kuah terlalu pekat.
12.Hidangkan bersama nasi impit, telur rebus, tempe goreng dan ikan bilis goreng.
13.Sudukan sambal ikan bilis atau sambal sotong rendam untuk melengkapkan hidangan.
Bahan-bahan:
500g udang
1 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
5 ulas
2 cm halia
1 ½ cawan cili kisar
1 batang serai
½ cawan air asam jawa
2 sudu sos tiram
Garam
Gula
Cara membuat:
1. Kisar 1 bawang besar, bawang putih, halia dan bawang putih. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
3. Tuang air asam jawa, sos tiram dan serai yang dititik.
4. Masukkan udang dan perasakan. Masak selama 7 minit.
Sedia untuk dihidang.
Bahan-bahan:
200g tepung beras
3 cawan air
Pes pandan
1 cawan santan segar
2 helai daun pandan
250 gram gula apong
3 biji telur
Esen vanila
Pewarna kuning
5 Bekas plastik bersaiz 300ml
Garam
Cara membuat:
1.Masakkan santan pekat, 2 cawan air, daun pandan dan satu sudu kecil garam.
2.Campurkan tepung beras dengan air
3.Masak di atas api perlahan sampai pekat likat. Sejukkan.
4.Campur 3 biji telur
5.Masukkan bancuhan santan yang sudah dimasak dengan tepung beras.
6.Isikan gula apong ke dalam bekas plastik
7.Masukkan bancuhan tepung beras, santan dan bancuhan telur
Selamat Mencuba!
Aroma Sungkei Musim ke 2 kembali dengan episode menarik yang kali ini memperkenalkan sajian dan bahan-bahan unik dari Sarawak. Dalam suasana yang penuh kehangatan, pengacara Sheera dan Yusuf akan berkongsi resepi menarik ditemankan tetamu jemputan yang hebat belaka.
Setiap episode mempunyai tetamu istimewa, iaitu anak-anak seni Sarawak. Mereka akan memperlihatkan bakat mereka dalam seni kulinari, keindahan dan keunikan dalam setiap hidangan.
Bukan itu sahaja beberapa orang wakil rakyat Sarawak juga memeriahkan lagi program ini. Mereka akan membuktikan bahwa tidak hanya dalam dunia politik, tetapi juga dalam dapur, mereka memiliki keterampilan yang luar biasa. Bersama Sheera dan Yusuf, mereka akan menunjukkan skil memasak yang mengagumkan.
Tidak ketinggalan, Sheera dan Yusuf akan mengacara program ini dengan penuh kemeriahan. Mereka akan memberikan informasi menarik tentang setiap hidangan, sejarahnya, serta cerita di balik kisah masakan Sarawak yang memukau.
Dengan gabungan seni, keterampilan memasak anak-anak seni Sarawak, wakil rakyat, dan kehadiran Sheera serta Yusuf, musim kali ini menyajikan resepi-resepi yang menarik, mengundang penonton untuk merasakan kekayaan masakan dan budaya Sarawak secara menyeluruh.
Ketahui lebih lanjut program masakan lain di TVS seperti Raja Nyaman https://www.tvsarawak.my/programme/raja-nyaman/
Facebook: facebook.com/tvsarawak
Instagram: instagram.com/tvsarawak
LinkedIn: linkedin.com/company/tvsarawak
TikTok: tiktok.com/@tvsarawak
X: x.com/tvsarawak
YouTube: https://www.youtube.com/@tvsarawak122
Linktree: https://linktr.ee/tvsarawak
Facebook: facebook.com/tvs122
Instagram: nstagram.com/tvs__entertainment
TikTok: tiktok.com/@tvs_entertainment
X: twitter.com/TVS_Ent
YouTube: youtube.com/@tvsentertainment