Search
Close this search box.
Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berucap pada Majlis Penghargaan 2023 Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak di Hotel Raia, Kuching, malam tadi. Foto: TVS

Kes rabies di Sarawak yang masih meningkat perlu diberi perhatian serius – Stephen Rundi

KUCHING, 13 Nov: Kes rabies yang masih mencatat peningkatan di Sarawak memerlukan langkah pencegahan awal diberi perhatian serius bagi mengelakkan wabak berkenaan menjadi sukar dikawal.

Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata, kerjasama daripada semua pihak bertanggungjawab memainkan peranan penting bagi mengurangkan kadar kes rabies tersebut.

“Kita memerlukan kerjasama daripada Badan Bukan Kerajaan (NGO), pencinta anjing, pemilik anjing dan komuniti Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS). Hal ini kerana wabak rabies bukanlah sesuatu yang boleh kita ambil mudah.

“Sebaik sahaja anda digigit anjing, anda mesti mendapatkan rawatan perubatan kerana rabies boleh dirawat dan dicegah,” katanya ketika berucap pada Majlis Penghargaan 2023 Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak di Hotel Raia di sini, malam tadi.

Jelasnya lagi, dalam usaha bagi membanteras peningkatan kes yang membimbangkan, pihak kementeriannya kini dalam perbincangan untuk mengadakan Pusat Perubatan Veterinar di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Sarawak selaras dengan Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 (PCDS) 2030.

“Sejak tahun 2017, kes pertama rabies sehingga kini bermakna langkah-langkah yang kita lakukan tidak cukup berjaya bagi mencegah wabak rabies. Perkara yang perlu kita lakukan adalah mencari jalan dengan menerima pakai teknologi baharu dan cara-cara baharu untuk mencegah wabak rabies ini.

“Pada masa yang sama, kita dalam perancangan dan perbincangan ingin mempunyai Pusat Perubatan Veterinar di Universiti Putra Malaysia (UPM) di Sarawak. Saya dan pihak kementerian akan memberi sokongan sepenuhnya kerana ini adalah sesuatu yang kita lakukan selaras dengan PCDS 2030,” ujarnya lagi.

Turut hadir sama Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak, Datu Dr Adrian Susin Ambud.

Majlis Penghargaan 2023 Jabatan Perkhidmatan Veterinar Sarawak turut menyaksikan penyampaian anugerah perkhidmatan cemerlang kepada kakitangan. – TVS

TVS provides up-to-date news, captivating dramas, and diverse program which are disseminated via channel 122 MYTV, UnifiTV and ASTRO. Stream live via MYTV Mana-Mana, UnifiTV and ASTRO GO apps now.

Follow us on social media:
Facebook: @tvsarawak , @tvs122

Instagram: @tvsarawak, @TVS_Entertainment

Telegram: @tvsarawak

TikTok: @tvsarawak, @tvs_entertainment

X: @tvsarawak

YouTube: @tvsarawak, @TVSEntertainment

WhatsApp: TVS

 

Berita Berkaitan